Αρχική » BEST OF NETWORK » Καμπανάκι ειδικών για τον καρκίνο του δέρματος: Τα ύποπτα σημάδια και τι πρέπει να προσέχουμε

Καμπανάκι ειδικών για τον καρκίνο του δέρματος: Τα ύποπτα σημάδια και τι πρέπει να προσέχουμε

Κοινoποίηση:

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και περνάμε πολλές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο, ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αμελήσουμε.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Περίπου 100.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με μελάνωμα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 8.000 πεθαίνουν από αυτό ετησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος και ο πιο θανατηφόρος από αυτούς. Αναπτύσσεται κυρίως στα κύτταρα (μελανοκύτταρα) που παράγουν μελανίνη – τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Συνήθως, εμφανίζεται ως μία μικρή μαύρη κηλίδα στο δέρμα ή μπορεί να αναπτυχθεί επί προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς).

Εμφανίζεται γενικά σα μία κηλίδα ή πλάκα ή οζίδιο με ποικίλα χρώματα και ασαφή όρια. Οι πιο κοινές εντοπίσεις είναι ο κορμός στους άνδρες, τα κάτω άκρα και ο κορμός στις γυναίκες. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους βλεννογόνους, όπως στο εσωτερικό της μύτης ή του λαιμού, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος και οι νέες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με πενταετή επιβίωση πάνω του 90%.

Αντιθέτως, η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει τη διασπορά σε εσωτερικά όργανα και συνδέεται με πτωχή πρόγνωση. Επομένως, η πρόληψη είναι το μοναδικό, σταθερό και αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το μελάνωμα.

Τι να προσέξουμε

Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν είναι ασυνήθιστο ακόμη και σε άτομα κάτω των 30 ετών εφόσον αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε άτομα 15-34 ετών. Οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται τόσο σε συμπεριφορικούς (μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και μικρότερη προστασία από αυτόν) όσο και σε βιολογικούς παράγοντες (πιο παχύ δέρμα με λιγότερο υποδόριο λίπος).

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου συχνά κληρονομείται καθώς τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος. Όποιος έχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και τύπο δέρματος υψηλού κινδύνου καλό είναι να λαμβάνει πρόνοια και να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο. Ένα μελάνωμα συχνά δεν αναγνωρίζεται με γυμνό οφθαλμό και εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη διαφέρει από ένα σπίλο ή μια συγγενή βλάβη.

Οι αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα, στο μέγεθος, στη διήθηση και στην επιφάνεια, καθώς και η ασυμμετρία στους σπίλους είναι σημάδια που πρέπει να μας προβληματίσουν. Συμπτώματα όπως επίμονος κνησμός ή αιμορραγία μιας βλάβης συνιστούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα κακοήθειας.

Επιπλέον, η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή, ώστε να συμβουλευτεί ένα δερματολόγο.

Παράγοντες κινδύνου

-Υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προέρχεται από τον ήλιο και από λαμπτήρες ή κρεβάτια για τεχνητό μαύρισμα (solarium), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Έξι στις δέκα περιπτώσεις μελανώματος οφείλονται σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

-Ανοιχτό δέρμα. Το να έχετε λιγότερη χρωστική ουσία (μελανίνη) στο δέρμα σας σημαίνει ότι έχετε λιγότερη προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε άτομα με πιο σκούρα χροιά.ü

-Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος

-Παρουσία πολλών σπίλων ή ασυνήθιστων σπίλων

-Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

-Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Μπορεί να προληφθεί;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι να αποφύγουμε την περιττή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., επομένως θα περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε έξω αυτές τις ώρες.

Επίσης θα πρέπει να καλύπτουμε με ανοιχτόχρωμα ρούχα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του σώματός μας, να φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο και να εφαρμόζουμε συχνά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288