Αρχική » 7 EDITION » Καμπάνια κατά της σχολικής βίας – Έως και οριστική αποβολή για κινητό στο σχολείο

Καμπάνια κατά της σχολικής βίας – Έως και οριστική αποβολή για κινητό στο σχολείο

Κοινoποίηση:
Την εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 11:00, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Η κλιμάκωση των ποινών θα φτάνει στην οριστική αποβολή του μαθητή από το σχολείο.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την εθνική καμπάνια για τη σχολική βία στο πλαίσιο της εκδήλωσης « STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα . Μπορείς», στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Συντονίστρια θα είναι η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας, μεταξύ άλλων, θα προβάλλονται βίντεο, η υλοποίηση των οποίων έγινε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θα παρουσιάσει και θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι μαθητές που προβαίνουν σε καταγγελία. Για τη διευκόλυνση των χρηστών της πλατφόρμας, θα υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, όπου οι καταγγέλοντες θα συμπληρώνουν τα σχετικά πεδία, περιγράφοντας το περιστατικό ενδοσχολικής βίας ή εκφοβισμού.

Υπεύθυνο για την επεξεργασία των καταγγελιών σε πρώτο επίπεδο, θα είναι το σχολείο. Εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω βαρύτητας του περιστατικού, θα επιλαμβάνεται η αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, μέσω τετραμελούς επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή

Για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, στην οποία θα ορίζονται οι ποινές για τους μαθητές, με το πλαίσιο των συνεπειών να αυστηροποιείται. Στην επιβολή των ποινών, θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το βαθμό του «παραπτώματος» ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις υποτροπής.

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες από το σύλλογο διδασκόντων. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο Διευθυντής του σχολείου. Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα.
Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο.

Σχετικά με τις απουσίες, το ανώτατο όριο για τις δικαιολογημένες θα είναι οι 74 ενώ για τις αδικαιολόγητες, θα είναι οι 40. Υπενθυμίζεται ότι επανέρχεται ο διαχωρισμός τους σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Προβλέπεται, επίσης, να ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών.

Τι θα προβλέπει το υπουργείο Παιδείας για τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο

Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία αν και σήμερα ισχύει, πρακτικά παραμένει σε αδράνεια. Ωστόσο, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των περιστατικών βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, η απαγόρευση αυτή επιστρέφει ενώ οι ποινές για την κατοχή ή/και τη χρήση τους, θα κλιμακώνονται αναλόγως, με την έσχατη αυτών, να είναι η οριστική αποβολή από το σχολείο – ή όπως θα ορίζεται, «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται, θα απαγορεύονται εντελώς τα κινητά στο σχολείο. Η απαγόρευση θα ισχύει όχι μόνο για τα κινητά αλλά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμη και παιχνίδι, εφόσον διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης, ο εκπαιδευτικός θα ξεκινά με σύσταση προς το μαθητή εάν εντοπίσει πως έχει στην κατοχή του κινητό ή άλλο οπτικοακουστικό σύστημα καταγραφής σε παύση λειτουργίας. Εάν ο μαθητής εντοπιστεί ξανά με κινητό, το οποίο είναι ανενεργό, θα τιμωρείται με μονοήμερη αποβολή.

Εάν το κινητό του μαθητή είναι ενεργό, είτε μέσα στη σχολική τάξη, είτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σχολείου, θα επιβάλλεται διήμερη ή τριήμερη αποβολή. Η αποβολή θα είναι πενθήμερη, σε περίπτωση υποτροπής.

Σε περίπτωση που ο μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό του με κακόβουλο τρόπο, όπως για παράδειγμα, εάν εκφοβίζει ή διακωμωδεί συμμαθητές του αναπαράγοντας σχετικό υλικό στο διαδίκτυο, θα του επιβάλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, από το οποίο του επιβλήθηκε η ποινή.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που αναμένεται, θα ορίζει ότι ο εξοπλισμός, που διαθέτει το σχολείο – ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λαπτοπ, τάμπλετ, διαδραστικός πίνακας – θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί – εκτός του παρεχόμενου από το σχολείο – θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αποκλειστικά για χρήση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφάλειας και τις διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).

Η ανάρτηση φωτογραφικού υλικού ή βίντεο με μαθητές, θα πρέπει να αποφεύγεται στις διαδικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Η αιτιολογία είναι πως πρόκειται για δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (αρ.2 στοιχ.α’ Ν.2472/1997). Για τη χρήση αυτού του υλικού, όπως για παράδειγμα ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών με στιγμιότυπα σχολικής ζωής), απαιτείται η προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών (αρ.5 Ν.2472/1997).

Τέλος, απαγορεύεται η χρήση και λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μάλιστα, στην παρ.2 του αρ.18 ορίζεται ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε ενημερωτικές πινακίδες, προκειμένου να γνωρίζουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι δεν παρακολουθούνται.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799