Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Καρχαροειδή και σαλάχια εμπλουτίζουν το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου

Κοινoποίηση:
Τι έδειξε η συστηματική έρευνα της iSea για τα σπάνια αυτά είδη
Την μοναδική βιοποικιλότητα του Αμβρακικού Κόλπου αποτυπώνει η αναφορά της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό”, η οποία περιγράφει αναλυτικά τα είδη ζωής που μπορούμε να δούμε αλλά και εκείνα που δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Πιο συγκεκριμένα στον Αμβρακικό ζουν 150 ρινοδέλφινα, 300 είδη σπάνιων πτηνών, 2 είδη θαλάσσιων χελώνων αλλά και 9 είδη σαλαχιών και καρχαριών.Η περιοχή δεν είχε μελετηθεί ποτέ συστηματικά όσον αφορά στα ελασμοβράγχια, ωστόσο τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφηκαν πολλά απειλούμενα της συγκεκριμένης ομάδας.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 η η iSea επικέντρωσε την έρευνά της στον Κόλπο και εντόπισε μεταξύ άλλων το Κρισίμως Κινδυνεύων Πλατυσέλαχο, τον Κινδυνεύων Σταχτοκαρχαρία,το Αετόψαρο, τον Γκριζογαλέο κλπ.
Η σημασία του Αμβρακικού Κόλπου για τους καρχαρίες και τα σαλάχια τα είδη Τρυγόνα και Μούντριζα είναι μεγάλη , ενώ η περιοχή έχει επιβεβαιωθεί ως τόπος αναπαρωγής για 3 είδη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος By ElasmoCatch, αποδείχθηκε ότι τα περισσότερα άτομα αλιεύονται όταν είναι ακόμη ανώριμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη διατήρηση των πληθυσμών των διαφόρων ειδών στο μέλλον.
Σύμφωνα με την αναφορά της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό” έχει αποδειχθεί ότι το μέγεθος των ατόμων που αλιεύονται εξαρτάται από το είδος του χρησιμοποιούμενου εργαλείου, π.χ. τα μανωμένα δίχτυα τείνουν να αλιεύουν μικρότερα μεγέθη σε σχέση με τα άλλα δίχτυα και τα βενθοπελαγικά παραγάδια που στοχεύουν σε καρχαρίες μεγάλου μεγέθους.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799