14 ΜΑΪΟΥ 2022 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ – 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ

Στις 14 Μαΐου 2022 ο Χρήστος Τσιρογιάννης ανακοίνωνε με περισσή υπερηφάνεια ότι το Θεατράκι στο Κάστρο ανοίγει τις πύλες του ως χώρος εκδηλώσεων για αυτό το καλοκαίρι.

“Έχουμε Κάστρο και Θεατράκι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους για ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι» δήλωνε ο Δήμαρχος.

Πριν καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες κυβιστήσεις στη Δημαρχεία του καθώς διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει.

Πίεσε, φώναξε αλλά οι υπηρεσίες του Δήμου αντιστάθηκαν και του ανακοίνωσαν και επίσημα ότι υπογραφή δεν μπαίνει, για να προβαίνει αυτός σε βαρύγδουπες δηλώσεις…

“Εδώ, δε μπορεί κανείς να παίξει με τις ζωές των άλλων” λένε οι πληροφορίες ότι του είπαν!

Όλα λοιπόν μέσα σε 20 μέρες πήραν άλλη τροπή!

Το θεατράκι δεν άνοιξε ποτέ, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας με συνέπεια να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των πολλών ΓΙΑΤΙ…

Γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν έλεγχοι;

Γιατί λειτουργούν τόσο ερασιτεχνικά στο Δήμο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι; Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων κ. Νίκος Λιόντος πετάει την μπάλα στην εξέδρα…

Γιατί στο βωμό της επικοινωνίας θυσιάζουν την ουσία; Τόσο τους έχει εμποτίσει το μικρόβιο ο Δήμαρχος;

Τα ΓΙΑΤΙ είναι πολλά για να τα γράψουμε, θεωρώ όμως, ότι το μεγαλύτερο είναι τούτο
ΓΙΑΤΙ κανείς δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει να αποδώσει τις ευθύνες, να δοθούν εξηγήσεις τι ακριβώς συνέβη, ή ακόμη περισσότερο να παραιτηθεί κάποιος μετά από ένα τέτοιο φιάσκο…
Κανείς τελικά δεν φταίει; Όλοι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους; Όλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους;
Αν, ναι, τότε δεν πρέπει να διοικούν και να βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις μέσα σε ένα Δήμο.

Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει η γκρίνια στο Δημαρχιακό Μέγαρο στον Περιφερειακό.

Αντιδήμαρχοι πνέουν μένεα κατά του Δημάρχου, υπάλληλοι εκφράζουν τις διαφωνίες τους με διάφορους τρόπους και γενικότερα υπάρχει ένα “ωραίο” κλίμα!

Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε και  η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Διότι, μπορεί να λέει ό,τι έχει ενημερώσει το Δήμο, χρόνια τώρα, αλλά όταν οι σχέσεις της με το Δήμαρχο ήταν εξαίρετες, μάλλον το είχε ξεχάσει και η ίδια…

Πλήρωσε, όμως, με το ίδιο νόμισμα τον Χρήστο Τσιρογιάννη…

Παραθέτουμε δύο κείμενα – αλιευμένα από το fb- δύο ανθρώπων που εκπροσωπούν από την πλευρά τους δύο διαφορετικούς τομείς.

Τους ανθρώπους του Πολιτισμού και τους Πολιτικούς Μηχανικούς αντίστοιχα…

Ζωή Μπαρτζώκα

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράστασης….
και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, κλεισίματος, ανοίγματος μη κλεισίματος και κλεισίματος.
Και επειδή ακόμη και σήμερα το πρωί κάποιοι συμπολίτες μας, μάς τηλεφωνούν για να μάθουν αν γίνονται κρατήσεις για την παράστασή μας στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ, όπως είχαμε ανακοινώσει έχοντας την συγκατάθεση του Δήμου Αρταίων αλλά και την ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ μαζί του, να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι:
Η παράστασή μας “ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ” δεν θα πραγματοποιηθεί όπως και καμία άλλη στο χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ διότι οι κρατούντες τα “κλειδια” (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ότι ο χώρος δεν πληροί τους όρους ασφάλειας.
Κι ενώ όλοι όσοι Σύλλογοι, ομάδες Σκηνές Θεατρικές κλπ ετοίμαζαν τα διαδικαστικά και τα τεχνικά μιας παράστασης, οι ως άνω «συνδιοργανωτές» είχαν ήδη ξανακλείσει τις πόρτες του θεάτρου χωρίς να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν όλον αυτόν τον κόσμο που ίδρωνε για να κανονίσει μια παράσταση εκτός του χώρου του, που – σημειωτέον- θα έμπαινε στις εκδηλώσεις των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ του Δήμου-που χωρίς τους Συλλόγους και τον ιδρώτα μας δεν θα γέμιζε το πρόγραμμά του . Αλλάξαμε δουλειές, ημερομηνίες, διακοπές …..και δεν ενημερωθήκαμε ότι το θέατρο δεν θα ανοίξει, παρά μόνο όταν τηλεφωνήσαμε για μια συνηθισμένη ερώτηση στον …ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ μας, τύπου….”πως θα στήσετε τα φώτα”! Να σημειώσουμε εδώ, ότι το επίσημο δελτίο τύπου για το μη άνοιγμα βγήκε προχθές 8 Ιουνίου και όλο αυτό το φιάσκο “σέρνεται” εδώ και μια βδομάδα ….
Οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι “χαμένοι στη μετάφραση”, η Αρχαιολογία τα δικά της, οι μηχανικοί κάτι άλλο… και το αποκορύφωμα;
“Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των πολιτών”…
Βρε εσείς, πού τα λέτε αυτά; Νομίζετε ότι πιάνουν πια; Σε ποιούς απευθύνεστε και πού ακριβώς προσφέρετε τα φτηνά σας καθρεφτάκια;;;;;
Κύριοι, είναι πολύ λυπηρό στο τι σημείο έχετε φέρει τον Πολιτισμό αυτής της πόλης…. Στο απόσπασμα.
Ένα μεγάλο μπράβο από εμάς. Από εμάς που όποτε ζητήσατε να βάλουμε «πλάτη» το κάναμε με χαρά χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αγαπητοί μας συμπολίτες, λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την παράσταση στους χώρους που, μετά απ όλα αυτά, μάς πρότειναν, ούτε ο χώρος του Παζαριού είναι κατάλληλος για θέατρο αλλά ούτε και ο “ΟΡΦΕΑΣ” που έχει φτιαχτεί για θερινό Σινεμά.. Αλλά ούτε και μπορούμε να αλλάζουμε συνέχεια ημερομηνίες διότι είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι.
Εκπτώσεις δεν θα κάνουμε! Ραντεβού λοιπόν στις 5 Αυγούστου στη Ροδαυγή και στις 6 Αυγούστου στους Μελισσουργούς.
Ευχαριστούμε πολύ
Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ”

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ

Το θέμα της εβδομάδας στη πόλη της Άρτας είναι η λειτουργία ή η ΜΗ λειτουργία του Θεάτρου της Ακρόπολης του Κάστρου…

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων αλλά και της ΚΕΔΕ είχε αναρτηθεί στις 13 Μαϊου 2022 επίσημη ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Αρταίων για την επαναλειτουργία του Θεάτρου στο Κάστρο, ως χώρος εκδηλώσεων για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι. Όμως, στις 8 Ιουνίου 2022 αναρτήθηκε και πάλι στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων ότι μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ιδιωτών μηχανικών, κρίνεται ακατάλληλη η κερκίδα του Θεάτρου για χρήση, με απόρροια τη ΜΗ λειτουργία του Θεάτρου.

Πρώτα ως πολίτης αυτής της πόλης και δεύτερον ως πολιτικός μηχανικός αντιλαμβάνομαι μία προχειρότητα από τη πλευρά της Δημοτική Αρχής για τόσο σημαντικούς χώρους της πόλης και ιδιαίτερα στη καρδιά του Μεσαιωνικού Κάστρου. Έχει ειπωθεί από τη πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο παρελθόν ότι η λειτουργία του Κάστρου ως χώρος επισκέψιμος απαιτεί μία σοβαρή μελέτη από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ασφάλεια των επισκεπτών, για την καθαριότητα και υγιεινή του χώρου, για την ασφάλεια του μνημείου, για την ανάπλαση και το φωτισμό εκτός των τειχών για τη προβολή του αλλά και τις δράσεις που θα επιτρέπονται εντός του Κάστρου. Δυστυχώς κάποια ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί παρά μόνο η συντήρηση της οδού που οδηγεί στη κεντρική πύλη. Το κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ για το οποίο υλοποιείται μελέτη αποκατάστασης αποτελεί ένα μικρό τμήμα του συνόλου του μνημείου.

Μετά την αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της απόφασης ότι η κερκίδα κρίνεται ακατάλληλη ακόμη και αν ο Δήμος προχωρούσε σε συντήρηση, έχω γίνει δέκτης σχολίων πολιτών της Άρτας ότι εμείς οι μηχανικοί της πόλης και εννοώ τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους ιδιώτες μηχανικούς που συμμετείχαν στην αυτοψία, μη γνωρίζοντας τα ονόματα τους, και οι μηχανικοί της Αρχαιολογικής υπηρεσίας είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε για το αν θα λειτουργήσει το Θεατράκι στο Κάστρο ή όχι.

Είναι πολύ άδικο να στοχοποιείται ένας επιστημονικός κλάδος, που έχει αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι λειτουργεί με γνώμονα την υλοποίηση ώριμων  μελετών και την ορθή κατασκευή των τεχνικών έργων για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, στο βωμό της μικροπολιτικής γιατί δεν λαμβάνονται εγκαίρως οι σωστές πολιτικές αποφάσεις για τέτοια σημαντικά ζητήματα που προάγουν τη πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και εξασφαλίζουν στους κατοίκους της, στιγμές χαλάρωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Είναι άδικο να στοχοποιείται μία Τεχνική Υπηρεσία που είναι υποστελεχωμένη με τεράστιο φόρτο εργασίας με συναδέλφους μηχανικούς που εργάζονται καθημερινά για να προάγουν το έργο της Δημοτικής Αρχής προς όφελος των Αρτινών πολιτών.

Θα έπρεπε η αυτοψία να διενεργηθεί αρκετούς μήνες πριν, ίσως και χρόνια, και να αποφασισθεί από τη Δημοτική Αρχή η μελέτη – κατασκευή νέας κερκίδας με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη προστασία του αρχαιολογικού χώρου, την ασφάλεια των επισκεπτών και την ορθή λειτουργία του θεάτρου. Η κερκίδα αυτή υφίσταται για πάνω από 35 χρόνια και δέχεται μόνο κάποια υποτυπώδη συντήρηση, κυρίως στα ξύλινα μέρη και όχι στο φέροντα οργανισμό της, κάθε χρόνο λίγο πριν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, στον χώρο της Ακρόπολης του Κάστρου που λειτουργούσε από το 1985, έχει γίνει πλέον θεσμός, αποτελεί τον θερινό πολιτιστικό πνεύμονα για την πόλη της Άρτας και θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις ώστε το 2023 να λειτουργήσει το Θέατρο.

Το ΤΕΕ θα συνδράμει στην προσπάθεια για την προβολή και χρήση όλων των αρχαιολογικών μας χώρων και εκκλησιών, εφόσον μας ζητηθεί, ώστε να απολαμβάνουμε και συγχρόνως να δίνουμε μεγαλύτερη αξία και τουριστική προβολή στη πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας & μέλος της Διοικούσας Επιτροπής  ΤΕΕ/τμήμα Ηπείρου
Ευάγγελος Χρηστάκης
Πολιτικός Μηχανικός

*** Το “ΚΕΝΤΡΙ” ρίχνει ο Βαγγέλης Πήχας

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288