Ο Μητσοτάκης, οι Ηπειρώτες και η ορεινή κτηνοτροφία

Στην εκδήλωση, στην ορεινή Αργιθέα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων με έναν γενναίο προϋπολογισμό.
Εκεί παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος όπως κι άλλοι Ηπειρώτες. Σε αυτούς αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που τόνισε την προσωπική του ενασχόληση με την ορεινή κτηνοτροφία…
«Οι παραδοσιακές δραστηριότητες της κτηνοτροφίας -έχουμε εδώ φίλους μας από την Ήπειρο και εκτός από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ξέρετε πόσο έχω ασχοληθεί προσωπικά με τα θέματα της ορεινής κτηνοτροφίας, παραδόσεις οι οποίες έρχονται από το βάθος των αιώνων- έχουμε κάνει, νομίζω, πολλά πράγματα για να στηρίξουμε την κτηνοτροφία σήμερα και χαίρομαι ιδιαίτερα» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και με την Ενεργειακή κρίση.
Ταυτόχρονα, όπως έχει αναφέρει και ο Άλεκος Καχριμάνης πολύ δύσκολες μέρες αντιμετωπίζει και η ορεινή κτηνοτροφία καθώς διογκώνονται τα προβλήματα.

 

▶ Για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε από το fb

Στην παρανομία της παρασκευής της Ελληνικής φέτας «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένες Γαλακτοβιομηχανίες που ευτυχώς δε βρίσκονται στην Ήπειρο…
«Αγαπητοί φίλοι σήμερα θα σας πω μερικά πράγματα για τον άνισο αγώνα των Ελλήνων αιγοπροβατοτροφών εναντίον 10 περίπου μεγάλων βιομηχανιών επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής φέτας. Οι εταιρίες αυτές στον βωμό του κέρδους κατέστρεψαν την ελληνική κτηνοτροφία μειώνοντας δραματικά την τιμή του γάλακτος. Γιατί έγινε αυτό: απλά γιατί δεν τους ελέγχει κανείς και τους επιτρέπουν να κάνουν ένα σωρό παρανομίες στην παρασκευή της παραδοσιακής ελληνικής φέτας. Δυστυχώς πολύ από εσάς αυτό που τρώτε δεν είναι φέτα.

Οι παρανομίες είναι οι εξής:
1) παίρνουν αγελαδινό γάλα ( η φέτα γίνεται μόνο από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα εγχώριων φυλών και σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας ) και το εμπλουτίζουν με πρωτεϊνες και λίπος αμφιβόλου ποιότητος και το προϊόν που παράγουν σας το πουλάνε σαν φέτα.
2) έχουν φέρει ένα μηχάνημα υπερδιήθησης και τυροκομουν το γάλα περνώντας το από αυτό με αποτέλεσμα όλα τα υποπροϊόντα του γάλακτος να γίνονται φέτα. Η διαδικασία αυτή απαγορεύεται αυστηρά.
3) με την ανοχή του κράτους έφεραν γάλα αμφιβόλου ποιότητος από όλα τα μέρη της Ευρώπης το τυροκομησαν και το έκαναν φέτα , κάτι που απαγορεύεται αυστηρώς.
Αυτά είναι η αιτία της καταστροφής και της ποιότητας της φέτας και τών μικρών αγνών παραδοσιακών τυροκομων και φυσικά των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Δεν θα τους περάσει αυτό όμως.ο νέος σύλλογος κτηνοτρόφων του δήμου Τυρνάβου σε συνεργασία και με άλλους κτηνοτροφικους συλλόγους θα αντισταθεί. Αφού το κράτος δεν θέλει να κάνει ελέγχους εμείς θα προσφύγουμε στους κατά νομό εισαγγελείς και θα ζητήσουμε εισαγγελική έρευνα για τις νοθείες. Για να καταλάβετε πιο προϊόν καταστρέφουν σας γράφω την θρεπτική αξία της φέτας και σας παρακαλώ να την διαβάσετε.

 

▶ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Ονόματα άρχισαν να παίζουν ως υποψήφια για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Ζηρού.
Μπορεί ο Νίκος Καλαντζής να πέρασε δια πυρός και σιδήρου το 2019 και να επανεκλέχθηκε τη δεύτερη Κυριακή αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο…
Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς τα ονόματα που ακούγονται για τη διεκδίκηση της Δημαρχιακής καρέκλας είναι δυνατοί παίκτες με πλούσια δράση τόσο στα επαγγελματικά τους όσο και στον πολιτικό στίβο από διάφορες θέσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ένας που είναι αποφασισμένος να δηλώσει το επόμενο διάστημα υποψηφιότητα, ξέρει πολύ καλά από δράκους και παραμύθια αλλά και από ΟΡΘΟλογισμό της πολιτικής…

 

▶ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ., είναι σε πλήρη εγρήγορση ενώ στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ανησυχία, για το αν οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με τα στοιχεία της νέας απογραφής.
Παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει δοθεί σήμα αλλαγής ισορροπιών στις εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές ειδικά εκτός αστικών κέντρων προβληματίζονται μήπως κληθούν σε μια μάχη με άνισους όρους.
Σε σενάριο αλλαγής εκλογικού χάρτη, πάντως, όπως αναφέρουν οι πολιτικοί αναλυτές, τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, η Καστοριά, η Χίος, η Φλώρινα και η Θεσπρωτία, τείνουν να γίνουν μονοεδρικές από διεδρικές.
Θεωρητικά, αυτό δεν επηρεάζει τους τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, αρκεί να τις κερδίσει. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. δεν θα έχει πρόβλημα και σε τριεδρικές που μπορεί να γίνουν διεδρικές, όπως η Αρκαδία, η Άρτα, η Δράμα και το Κιλκίς, καθώς εκεί βγάζει σίγουρα έναν βουλευτή.
Βέβαια, το θέμα με την Άρτα είναι ότι αν υπήρχαν συγκεκριμένοι συνδυασμοί αποτελεσμάτων η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να βγάλει και δεύτερο Βουλευτή σε περίπτωση που παραμείνει τριεδρική, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο από πολλές πλευρές που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.
Μόνο πρόβλημα η Λακωνία, όπου η Ν.Δ. είχε βγάλει και δεύτερο βουλευτή.

 

▶ Με τη νέα απογραφή

Το πρόβλημα ξεκινά σε Νομούς όπως η Πέλλα, οι οποίες από τετραεδρικές, με τη νέα απογραφή μπορεί να γίνουν τριεδρικές. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. που έχει τρεις βουλευτές θα μπορεί, στο καλύτερο σενάριο, να βγάλει δύο.
Ακριβώς ίδιο είναι και το πρόβλημα στην Πιερία, όπου εκλέγονται τρεις βουλευτές, στην Καρδίτσα, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του βουλευτή Γιώργου Κωτσού, ενώ υπάρχει και η Ασημίνα Σκόνδρα.
Στα Τρίκαλα, επίσης, τρεις έδρες σημαίνουν μάχη μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και των άλλων δύο βουλευτών Θανάση Λιούτα και Κατερίνας Παπακώστα.
Στις Κυκλάδες, ο Γιάννης Βρούτσης δύσκολα χάνει, οπότε αλλαγή χάρτη θα σήμαινε δυσκολίες για την Κατερίνα Μονογυιού και τον Φίλιππο Φόρτωμα.
Επίσης, ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες μπορεί να γίνουν από πενταεδρικές, τετραεδρικές, όπως στα Ιωάννινα.
Όπου η Νέα Δημοκρατία έχει βγάλει τέσσερις βουλευτές το 2019 (Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης, Γιώργος Αμυράς, Μαρία Κεφάλα).
Πρόβλημα μπορεί να μην ανακύψει, εντέλει, στην Αιτωλοακαρνανία που γίνεται πενταεδρική από επταεδρική, όπου η Ν.Δ. έχει τρεις βουλευτές (Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Σπύρος Λιβανός).

 

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288