Αρχική » BEST OF NETWORK » Κλάδευση του Ιστορικού Πλατάνου Γέφυρας Άρτας, με ιστορία 350 ετών

Κλάδευση του Ιστορικού Πλατάνου Γέφυρας Άρτας, με ιστορία 350 ετών

Κοινoποίηση:

Ο Δήμος Αρταίων ανακοινώνει την έναρξη εργασιών κλάδευσης του Ιστορικού Πλατάνου που βρίσκεται στη Γέφυρα Άρτας. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται λόγω του φυσιολογικού γήρατος του αιωνόβιου δένδρου και των άμεσων αναγκαίων μέτρων συντήρησης που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρησή  του, αλλά και την ασφάλεια του κοινού.

Ο Ιστορικός Πλάτανος αποτελεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, σύμφωνα με την αριθμ. 72907/4097/27-08-76 απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και ένα σημαντικό μέρος του περιβάλλοντός μας.  Συνεπώς, η διατήρησή του είναι προτεραιότητα για το Δήμο.

Το Ιστορικό δέντρο έχει ανάγκη άμεσης κλάδευσης ώστε να αφαιρεθεί το βάρος και ο όγκος ξυλείας. Με την αφαίρεση των επικίνδυνων και νεκρών κλαδιών θα ελαττωθεί  η επιβάρυνση του ήδη γερασμένου κορμού του και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος απόσχισής του.

Οι εργασίες κλάδευσης θα πραγματοποιηθούν με προσοχή και σεβασμό προς τη φυσική ομορφιά και την ιστορία του δένδρου.

Η διαδικασία θα εκτελεστεί υπό την παρουσία και επίβλεψη  και του αρμόδιου υπαλλήλου της Διεύθυνσης  Δασών Άρτας, με την οποία η υπηρεσία Πρασίνου έχει έρθει σε συνεννόηση και θα δώσει και τις σχετικές οδηγίες απολύμανσης.

Ο Δήμος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το κοινό για την κατανόηση και τη συνεργασία του κατά τη διάρκεια αυτής της απαραίτητης διαδικασίας συντήρησης.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ο πλάτανος βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου, δίπλα από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας. Πρόκειται για ένα δέντρο ηλικίας περίπου 350 ετών με ύψος 10 μέτρα και περίμετρο 13,45 μέτρα

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, ο πλάτανος της Άρτας μαζί με την πλατεία Μονοπωλείου υπήρξαν τόποι εκτέλεσης αιχμαλώτων και αμάχων όπως μαρτυρούν και οι ακέφαλοι σκελετοί που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Η επιλογή της πλατείας και του πλατάνου στη γέφυρα της Άρτας, είχε να κάνει με το γεγονός ότι αποτελούσαν πολυσύχναστα μέρη και η θέα των νεκρών λειτουργούσε παραδειγματικά για τους υπόδουλους Έλληνες.

Αξιοσημείωτο είναι το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α΄, ο οποίος επισκέφθηκε την Άρτα στις 16 Σεπτεμβρίου 1881. Η υποδοχή υπήρξε θερμή και τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ο βασιλιάς επιθεώρησε τις μονάδες που είχαν στρατοπεδεύσει στο κάστρο της Άρτας ενώ την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε τη γέφυρα της Άρτας και απέδωσε χαιρετισμό στον Τούρκο διοικητή Αλή Ριζά Μπέη και μετά σκάλισε το όνομα του στον γέρικο πλάτανο και μαζί με τους αξιωματικούς, σχημάτισε έναν ανθρώπινο κύκλο γύρω από το δέντρο.

Ο πλάτανος στη λαϊκή παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, καθόταν κάτω από τον πλάτανο και έβλεπε τους κρεμασμένους Έλληνες, τους οποίους ο ίδιος είχε καταδικάσει σε θάνατο διά απαγχονισμού ενώ λέγεται επίσης ότι το δέντρο αποτελούσε και στόχο σκοποβολής του ίδιου του Αλή Πασά πριν από κάποια επιδρομή κατά των Σουλιωτών, γεγονός στο οποίο βασίστηκε και το δημοτικό τραγούδι «Τ’ έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος με τις ριζούλες στο νερό και πάλι μαραμένος; Παιδιά μ’ σαν με ρωτήσατε, να σας το μολογήσω. Αλή πασάς επέρασε με δεκοχτώ χιλιάδες. Κι όλοι στον ίσκιο μ’ έκατσαν, εκάτσαν στη δροσιά μου κι όλοι σημάδι μ’ έβαλαν, κι όλοι με τουφεκίσαν. Μου κόψαν τα κλωνάρια μου, μαράθηκ’ η καρδιά μου κι αυτός ο γερ’-Αλή πασάς μου ρίχνει στην καρδιά μου.»

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288