Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

«Κόφτης» στα social media για ανηλίκους μέχρι 15 ετών – Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που έρχονται

Κοινoποίηση:

«Υπάρχει μια περίπτωση η οποία συζητείται για τις πολύ μικρές ηλικίες, παραδείγματος χάριν κάτω από 12 ετών η απαγόρευση να είναι σχεδόν ολική.

Δηλαδή τα κινητά τα οποία θα χρησιμοποιούνται να είναι κινητά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μόνο επικοινωνίας και εντόπισης», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Newsroom” και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έναντι του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο και στα social media.

Ενώ πρόσθεσε επί του θέματος:

«Είναι ένα θέμα το οποίο έχει μια τεράστια τεχνική δυσκολία. Γι’ αυτό και πραγματικά ο ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εδώ είναι καθοδηγητικός.

Η συζήτηση που γίνεται και η οποία θα ολοκληρώσει τη διαβούλευση μέχρι τέλος του μηνός και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις στις 30/12, είναι να έχουμε μία βαθμιαία αντιμετώπιση (…)

Υπάρχει μια περίπτωση η οποία συζητείται για τις πολύ μικρές ηλικίες, παραδείγματος χάριν κάτω από 12 ετών η απαγόρευση να είναι σχεδόν ολική.

Δηλαδή τα κινητά τα οποία θα χρησιμοποιούνται να είναι κινητά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μόνο επικοινωνίας και εντόπισης (…)

Η απαγόρευση βεβαίως θα εξυπηρετεί τους γονείς, επικοινωνία με τα παιδιά, εντοπισμό των παιδιών και ούτω καθεξής ή εν πάση περιπτώσει και αυτό να μην είναι, θα υπάρχει μια μεγαλύτερη απαγόρευση για τα παιδιά (…)

Αυτόματα θα έχουμε τη δυνατότητα πιστοποίησης της ηλικίας του παιδιού και ενδεχομένως εκεί θα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες εφαρμογές για τον έλεγχο από πλευράς των γονέων της πρόσβασης (…)

Δημιουργείται η ανάγκη μιας ενημέρωσης των γονέων. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην εξέλιξη του επόμενου έτους, σε αυτή την ανάγκη, με δύο τρόπους.

Ο ένας τρόπος είναι μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, όπου ήδη ετοιμάζουμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του εθισμού.

Να δώσουμε δηλαδή πρόσβαση στα παιδιά και στους γονείς που έχουν την εντύπωση ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα στο διαδίκτυο, να έχουν μια εξειδικευμένη συμβουλευτική και ενδεχομένως αντιμετώπιση του φαινομένου (…)

Θα υπάρχει μια διαδικτυακή πρώτα απ’ όλα επικοινωνία με τον εθνικό Οργανισμό και εφόσον διαπιστωθεί ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, αυτός θα έχει υπηρεσίες για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και από εκεί και πέρα έχουμε και μια πολύ παραγωγική συζήτηση αυτές τις μέρες με την κ. Ζαχαράκη, την υπουργό Συνοχής και Οικογένειας, για την δημιουργία δυνατότητας συμβουλευτικής γονέων, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί σε τρία στάδια, τρία επίπεδα».

Για το πώς ακριβώς νοείται ο όρος «εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο ή στα social media», αποσαφήνισε:

«Είναι μια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, η οποία καταλαμβάνει τέτοιο χώρο και από πλευράς ώρας αλλά και από πλευράς ενδιαφέροντος που εμποδίζει τις άλλες λειτουργίες, σε βαθμό οι άλλες λειτουργίες να μην υπηρετούνται επαρκώς.

Δηλαδή το παιδί ασχολείται τόσες ώρες με τα social media και με το κινητό του που αποσπάται η προσοχή του.

Δεν διαβάζει όπως πρέπει να διαβάζει. Δεν έχει κοινωνικοποίηση την οποία θα έπρεπε (…)

Στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο η έννοια του εθισμού που πρέπει να μας προβληματίζει. Υπάρχουν πιθανότητες το διαδίκτυο να έχει μία πολύ δυσάρεστη επίπτωση, όπως παραδείγματος χάριν σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες προκαλούν κινδύνους σωματικής βλάβη, όπως το παιχνίδι με τη φάλαινα. Απ’ όλα αυτά, εδώ είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά, ακόμη και όταν τα παιδιά δεν είναι εθισμένα (…)

Η επαγγελματική ομάδα, η οποία είναι περισσότερο επικίνδυνη για τον εθισμό από το διαδίκτυο, είστε εσείς οι δημοσιογράφοι».

Ενώ πρόσθεσε:

«Το διαδίκτυο πραγματικά έχει και πολλές ωφέλιμες πλευρές. Τη δυνατότητά ενημέρωσης, τη δυνατότητά μόρφωσης.

Δηλαδή εγώ τώρα που μεγάλωσα σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν κινητά, οι δυνατότητες που είχαμε εμείς να ενημερωθούμε, στη δική μου τη νεότητα, ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχει σήμερα ένα παιδί.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες σήμερα και σε διεύρυνση του συνειδησιακού επιπέδου, δηλαδή του όγκου της πληροφορίας που δέχεται κανείς και της δυνατότητας ωρίμανσης συνειδήσεως του, είναι τεράστια σήμερα σε σχέση με τις δικές μας γενιές.

Αλλά από την άλλη πλευρά αυτό ενέχει κινδύνους. Δηλαδή, θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Αυτό βεβαίως έχει σχέση με εμάς, κυρίως με τους ενήλικες, που αποτελούν και πρότυπο για τα παιδιά».

Στη συνέχεια, ανέφερε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους παλαιότερους πλέον πρωθυπουργούς και πλέον επιδραστικός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δική του πρόταση γίνεται τώρα η έκτακτη σύνοδος για την Άμυνα.

Έχει λοιπόν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρόθεση και άμεσο σχεδιασμό για να υπάρξει ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία συγχρόνως θα ενέχει μέσα και νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχεις να κάνεις με κολοσσούς όπως το Tiktok, εκεί θα πρέπει να μιλάει όχι μόνο ένα έθνος, να μιλάει ολόκληρη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, εμείς».

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας στο ΕΡΤNews:

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799