Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% του τζίρου στα κρεοπωλεία της χώρας ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων αφορά σε αγορές χοιρινού. «Παραδοσιακά, ο “βασιλιάς” του εορταστικού τραπεζιού στην Ελλάδα είναι το χοιρινό, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα πουλερικά και ύστερα έρχονται το αρνί/κατσίκι και το μοσχάρι», επισημαίνει ο κ. Κεσίδης.
Σε ό,τι αφορά τις γαλοπούλες, σημειώνει ότι ναι μεν γίνονται κάποιες πωλήσεις, «αλλά όχι σπουδαία πράγματα», όπως λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι «η κατανάλωσή της δεν συμβαδίζει με την παράδοση που κρατούν οι Έλληνες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές φέτος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (με περίπου 12.000 κρεοπωλεία πανελλαδικά), αναφέρει ότι κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα για το χοιρινό και τα πουλερικά, ενώ η γαλοπούλα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις εορτές των Χριστουγέννων του 2023 σε ένα εύρος από 0,50 ευρώ/κιλό έως και ένα ευρώ/κιλό. Για την τιμή των αμνοεριφίων, ο ίδιος σημειώνει ότι «σήμερα που μιλάμε η τιμή τους παραμένει στα περσινά επίπεδα, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο και αν θα έχουμε επάρκεια, αφού ακούω ότι οι εξαγωγές τους συνεχίζουν και με ανοδική τάση μάλιστα».
Για την τιμή στο μοσχάρι, ο κ. Κεσίδης είπε: «Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν ότι τα βοοειδή επιβαρύνουν το κλίμα με μεθάνιο, μειώθηκε η παραγωγή τους σε ποσοστό 30%, αντιθέτως το κόστος τους παραμένει σε ανοδική τροχιά και σήμερα που μιλάμε είναι στο +15%-17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Ο ίδιος, σπεύδοντας να σημειώσει ότι «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παραμένει», διευκρινίζει ότι εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία με τις χώρες Mercosur, «τότε και μόνο θα δούμε την τιμή στο μοσχάρι να σταθεροποιείται ή και να πέφτει ίσως».
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799