Οι βλάβες στον αγωγό στη γέφυρα Καλογήρου ήταν τόσο σοβαρές που επηρέασαν σημαντικά τη ροή του νερού προς τη Λευκάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύω ότι με την αποκατάσταση της βλάβης τα πράγματα θα βελτιωθούν τόσο ως προς τη ροή του νερού όσο και στις επιπλέον ποσότητες που θα μπορούν να διοχετευτούν στο νησί.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξαν ενέργειες για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ή για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συνδέσμου. Το πεπαλαιωμένο εσωτερικό δίκτυο και ο παλιός αγωγός που μεταφέρει το νερό στη Λευκάδα προσθέτουν επιπλέον προβλήματα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας, ο ίδιος δεν έπεσε από τα σύννεφα όταν ανέλαβε την διοίκηση του δήμου σχετικά με την λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, αλλά είναι απολύτως γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερα από αυτή που περίμενα.
“Όταν ανέλαβα θεωρούσα ότι θα υπήρχε κάποια πρόοδος σε όλα τα έργα και κυρίως στα έργα υποδομών, αγωγούς, σύγχρονα αντλιοστάσια, σύγχρονα μέσα και τρόπους ελέγχου της ζωής του νερού από εκεί προς τη Λευκάδα αλλά και στο δίκτυο εκτός Λευκάδας και στη συνέχεια εντός.”, είπε
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση και με τις προσπάθειες του βουλευτή μας Θανάση Καββαδά είχε ένα πρόγραμμα 141 εκατομμυρίων ένας σύγχρονος αγωγός εξ ολοκλήρου, όμως κάποια έκτακτα γεγονότα οδήγησαν την κυβέρνηση να μετακινήσει αυτό το ποσό σε άλλες επενδύσεις που θεωρούνταν πολύ πιο αναγκαίες.
Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία επένδυση σε ένα πεπαλαιωμένο και διάτρητο δίκτυο υδροδότησης, λόγω παλαιότητας, τόσο εντός όσο και εκτός Λευκάδας.
Επίσης υπάρχει κλοπή νερού από τον αγωγό με βάση παράπλευρες διαρροές, είτε για ίδια χρήση αλλά και γενικότερα για να ποτίσουν αγροτικές καλλιέργειες.
Έτσι η Λευκάδα έχει παραμείνει σε ένα παλαιό διάτρητο δίκτυο, σε ένα δίκτυο που εκτός από τις διαρροές δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητά του, αλλά ακόμα χειρότερα ο σύνδεσμος ύδρευσης Λευκάδας-Ακαρνανίας-Μεγανησίου επιβαρύνεται σημαντικά για τη μεταφορά του κόστους νερού.
Ο ίδιος μάλιστα είπε πως σύμφωνα με το καταστατικό προβλέπεται ότι το κάθε μέλος που συμμετέχει στο συνδυασμό πληρώνει μία ετήσια εισφορά και υπάρχουν μέλι που επι σειρά ετών δεν έχουν πληρώσει την εισφορά τους.
Επίσης δεν πληρώνουμε την αξία του νερού την οποία παίρνουμε με αποτέλεσμα αυτός ο σύνδεσμος, ο οποίος πρέπει να είναι εύρωστος είναι πάντα καταχρεωμένος. Ο σύνδεσμος ούτε δημιουργεί, ούτε ελέγχεται ούτε ελέγχει με αποτέλεσμα τελικά να χρεώνεται σημαντικά ποσό και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των χρεών ιδιαίτερα αναφορικά με το ρεύμα.
Το χρέος το 2022 είχε φτάσει περίπου στα 4.300.000 ευρώ, το κράτος επιχορήγησε τα 3 εκατομμύρια και έμεινε το υπόλοιπο ένα 1.300.000.
Το 2023 συγκεκριμένα στις αρχές του 2024 που ανέλαβα μιλάμε για να χρέος πλέον τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για έναν θνησιγενή σύνδεσμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες.
Το όλο σύστημα για το οποίο μιλάμε είναι κατάντια..Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα μπορώ να χρησιμοποιήσω ανά πάσα στιγμή την κατάλληλη λέξη.
Ένας οργανισμός ο οποίος δεν μπορεί να τιθασεύει στα μέλη, της συνδρομή τους, αδιαφορούν για την λειτουργία του και έρχεται μία Λευκάδα η οποία συνεχίζει να πληρώνει τα σπασμένα.
Ο ίδιος ο σύνδεσμος με τα χρέη δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις.
Αναφερόμενος σε μία συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί 26 του μήνα με τα μέλη του συνδέσμου, αφού προηγουμένως είπε ότι πριν μερικές μέρες προηγηθεί μία δραματική συνεδρίαση μέχρι τις 3:00 το πρωί με δική μου πρωτοβουλία, παρουσία των τεχνικών για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα και να καταλήξουμε στην συνάντηση στις 26 του μήνα, αλλά και παράλληλα να μας δώσουν όχι παραπάνω νερό αλλά το νερό που δικαιούμαστε.
Σύμφωνα με το καταστατικό δικαιούμαστε 900 κυβικά νερό το 24ωρο και αυτή την στιγμή παίρνουμε 480-520 κυβικά το μέγιστο σαφέστατα λόγω προβλημάτων.
Αυτό όμως δεν γινόταν μόνο το καλοκαίρι αλλά ακόμα και το χειμώνα. Όμως εμείς δεν πληρώνουμε τόσο νερό, δεν πληρώνουμε για 480 κυβικά, αλλά πληρώνουμε και εκείνες τις απώλειες, όχι μόνο του εσωτερικού δικτύου αλλά του δικού μας αγωγού, αλλά και τις τρελές απώλειες από τις “κλοπές”.
Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν παίρνουμε το νερό που μας αναλογεί αλλά πληρώνουμε και για τις ποσότητες του νερού που δεν παίρνουμε.
Όπως έχετε καταλάβει αυτή η τακτική δεν γίνεται το 2024, καθώς η Λευκάδα με παρεμβάσεις των παραγόντων της πρέπει κάθε φορά να ξεχρεώνει το σύνδεσμο ύδρευσης και να πληρώνει αυτά τα υπέρογκα ποσά.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν είναι κατανοητό. Συμφωνώ ότι κατανόηση δεν υπάρχει γιατί όταν τα λέει ο κύριος Βεργίνης μερικοί λένε ότι δεν με καταλαβαίνουν όπως τα λέω να σας θυμίσω όμως ότι εγώ δίδασκα και στο δημοτικό και τα έλεγα απλά και κατανοητά και απορώ γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιος έδωσε συνέντευξη και λέει ζητάμε πληροφόρηση και ή δεν μας δίνουν αλλά και αυτά τα οποία μας λένε δεν τα κατανοούμε.
Πόσο πιο κατανοητά να τα κάνω, ακόμα και κάθε χρόνο να γινόταν τμηματικά ένας εκσυγχρονισμός των αγωγών ή καλύτερης διαχείρισης και συνεργασίες των μετόχων δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.
Τι δεν καταλαβαίνουμε που προκάλεσε ο κύριος Βεργίνης το απάντεχο;
Απεναντίας εγώ προσπάθησα και αυτή τη στιγμή όχι μόνο με επιστολές προς τα υπουργεία αλλά και τους συναδέλφους δημάρχους, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση έχω τη δυνατότητα να μιλάω για αντικατάσταση του συνολικού αγωγού με την παρέμβαση τόσο την δική μου, αλλά και του βουλευτή αλλά και ότι χτίζω έναν σύνδεσμο τουλάχιστον να ξέρουμε σε ποια βάση λειτουργεί.