Αρχική » ωTOP STORY » Με τα τρακτέρ «παρά πόδα» οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα

Με τα τρακτέρ «παρά πόδα» οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα

Κοινoποίηση:

Σε θέσεις μάχης –παρά τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη- βρίσκονται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της χώρας, δείχνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι του πρωτογενή τομέα αγωνίζονται ενάντια στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας και διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους.

«Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας»

Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου οι αγρότες βρέθηκαν μαζικά στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων φώναξαν συνθήματα όπως «τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» και «αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι». Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στον δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις

Αγρότες από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Πρέβεζα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και πολλές ακόμα περιοχές έφταναν κατά κύματα και έπαιρναν τη θέση τους στον χώρο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τα πανό και τις σημαίες τους.

Στο πλευρό τους στάθηκε και σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τους Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση, όπως και κλιμάκιο του ΚΚΕ να βρίσκονται στις κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

«Στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα μας δεν γυρίζουμε στα σπίτια μας» τόνισε χαρακτηριτικά ο Κώστας Τζέλλας.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των αγροτών

Το παρών είχαν δώσει και φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι αν ενωθούμε θα βγούμε νικητές» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε όταν σε μια συμβολική κίνηση οι αγρότες μοίρασαν μήλα στους φοιτητές..

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των αγροτών

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι αγρότες ετοιμάζονται όμως να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με την κύρια δύναμη τους να βρίσκεται στην Καρδίτσα όπου εκτιμάται ότι είναι παρατεταγμένα περίπου 1.500 τρακτέρ η Θεσσαλία δίνει τον τόνο με αγρότες της περιοχής να καλούν τους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα σε πανελλαδική σύσκεψη, η οποία θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 12:00.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σημειώνει πως «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση της στάσης που έχουν τηρήσει μέχρι που περιελάμβαναν μόνο συμβολικούς αποκλεισμός κεντρικών οδών σεβόμενη την ομαλή κυκλοφορίας των οχημάτων.

in.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288