Προβληματισμένοι είναι όλοι στη Ζάκυνθο για το μέλλον του ναυαγίου «Παναγιώτης», το οποίο βρίσκεται στον όρμο του Ναυαγίου, καθώς η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νησί προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες φθορές στο σκαρί κόβοντάς το κυριολεκτικά στη μέση.
Όπως φαίνεται πλέον σε φωτογραφίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως είναι ορατές μόνο η πρύμνη και η πλώρη του «Παναγιώτη» με την εικόνα να μην θυμίζει σε τίποτα το πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
«Είδα να λείπει ένα μεγάλο μέρος από το σκάφος, να έχει μικρύνει και άλλο η παραλία»
Μάλιστα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική ακόμα και αν συγκριθεί με την κατάσταση στην οποία ήταν το σκαρί του πλοίου πριν δύο χρόνια ή ακόμα και το καλοκαίρι.
Πλέον οι αρμόδιοι καλούνται να τρέξουν για να βρουν λύσεις, ώστε να συντηρηθεί με κάποιον τρόπο το κουφάρι του «Παναγιώτη», καθώς περαιτέρω καταστροφή ή φθορές θα μπορούσαν να «εξαφανίσουν» εντελώς το πλοίο με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ζακύνθου.
Μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και κάποιες ακόμα κακοκαιρίες ίσως το Ναυάγιο να μην υπάρχει σε δύο με τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η παραλία Ναυάγιο ήταν κλειστή για τους επισκέπτες και όσοι ήθελαν να θαυμάσουν το φημισμένο αξιοθέατο μπορούσαν να το κάνουν μόνο δια θαλάσσης από σκάφη σε προκαθορισμένα σημεία το πολύ για είκοσι λεπτά, για λόγους ασφαλείας, καθώς υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις.
Αρχές και φορείς καλούνται να τρέξουν
Στην πρώτη του τοποθέτηση ως αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου ο Παναγιώτης Καποδίστριας κάλεσε σε συνεργασία με τον δήμο έτσι ώστε να δοθούν λύσεις άμεσα. «Άκουσα και διάβασα με μεγάλη προσοχή τις φιλοδοξίες του δήμου να δημιουργήσει έναν φορέα και να προχωρήσει την ιστορία του Ναυαγίου. Είμαστε αρωγοί σε μία τέτοια προσπάθεια. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα τα πράγματα. Θα συναντηθώ και με τον κ. Στασινόπουλο τις επόμενες ημέρες για να δω και το χρονοδιάγραμμα το δικό του», είπε ο κ. Καποδίστριας και κάλεσε και σε «πίεση στο υπουργείο για να καταλάβουν κι εκεί την αναγκαιότητα».
Σύμφωνα με το IONIAN TV ένας από τους πρώτους που αντίκρισαν και φωτογράφισαν το Ναυάγιο μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, ήταν ο πρόεδρος της κοινοπραξίας πλοίων Πόρτο Βρώμη – Μαριές Διονύσης Γιατράς, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τα όσα είδε.
«Είδα να λείπει ένα μεγάλο μέρος από το σκάφος, να έχει μικρύνει και άλλο η παραλία και η κατάσταση ήταν πολύ στενάχωρη. Δυστυχώς βλέπω ότι δεν προχωράει τίποτα με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος μας», είπε χαρακτηριστικά.
Αρχές και φορείς καλούνται να τρέξουν για να προλάβουν τον χρόνο και να σωθεί το φημισμένο αξιοθέατο της Ζακύνθου.
Συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού
Σύμφωνα με το imerazante.gr, ο βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης μαζί με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Στασινόπουλο επισκέφθηκαν χθες, Τετάρτη (10/01/2024), το υπουργείο Τουρισμού και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Μύρωνα Φλουρή. Μαζί τους ήταν και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Τουρκάκης.
Ο κ. Ακτύπης δήλωσε για τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο: «Το θέμα του ναυαγίου ήδη είναι στα αρμόδια υπουργεία και στο υπουργείο Τουρισμού έγινε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Φλουρή για συντονισμό των ενεργειών τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να περάσει η διαχείριση του Ναυαγίου και η αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Ζακύνθου. Ήδη έχει γίνει επαφή με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας την κ. Κόλλια και προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη την ερχόμενη εβδομάδα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το σχέδιο που έχουμε για το Ναυάγιο. Αυτοί που άφησαν το Ναυάγιο επί 40 χρόνια χωρίς να κάνουν ενέργειες για να το συντηρήσουν, να το διασώσουν για να συνεχίσει να υπάρχει, σήμερα μας ασκούν κριτική, που ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να διασώσουμε το Ναυάγιο και οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι συγκεκριμένες και απτές».
Για τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση, πρόσθεσε: «2.730.000 ευρώ βγάλαμε από το υπουργείο Οικονομικών και δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν γιατί κάποιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Το υπουργείο Εσωτερικών στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα έχει βγάλει 1 εκ. ευρώ για να γίνουν έργα στην περιοχή και πρέπει να κατατεθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη νέα περιφερειακή αρχή τεχνικά δελτία για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Βλέπουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως βουλευτής, ασχολούμαστε πραγματικά με το Ναυάγιο, έχουμε βγάλει χρηματοδοτήσεις και είμαστε συνέχεια από πάνω».
Πώς μπορεί να σωθεί ο «Παναγιώτης»
Ειδικά για τη συντήρηση του πλοίου ο κ. Ακτύπης, σημείωσε: «Πρέπει να γίνουν δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με τη διαχείριση, δηλαδή, ανοικτό ναυάγιο με μέτρα προστασίας και το άλλο με τη συντήρηση του καραβιού. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε με διαδικασίες που προωθούμε, να επέμβουμε στο καράβι με συγκεκριμένες ενέργειες για να μην χτυπιέται το καράβι από το κύμα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαστε πάνω από το πρόβλημα και κοιτάμε να σώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί αυτή τη στιγμή».
Για τον κίνδυνο «εξαφάνισης» του Ναυαγίου ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι ο ίδιος επί τέσσερα χρόνια προσπαθεί να λύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα. «Να μην ανησυχούν! Αν ανησυχούσαν ας τα έκαναν 15 χρόνια νωρίτερα που είχαν τη διαχείριση. Η σιωπή τους νομίζω είναι η καλύτερη λύση για να κάνουμε τη δουλειά μας…».
Υπόμνημα του Δήμου Ζακύνθου
Με υπόμνημα που κατέθεσε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά – Μαρία Κόλλια ζητά να εκδοθεί υπουργική απόφαση για άμεση παραχώρηση της ζώνης παραλίας και αιγιαλού της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου στον Δήμου.
Πιο αναλυτικά, το υπόμνημα έχει ως εξής:
«Θέμα: Υπόμνημα Δημάρχου για άμεσες ενέργειες διαχείρισης Ναυαγίου Ζακύνθου
Με το παρόν Υπόμνημα αιτούμαστε την άμεση παραχώρηση της ζώνης παραλίας και αιγιαλού της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου Ζακύνθου με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Διαχείριση Αιγιαλού.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ο Δήμος Ζακύνθου έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της παραλίας του Ναυαγίου, όπως και όλων των υπολοίπων παραλιών του νησιού.
Αυτό σημαίνει:
α. Ναυαγοσωστική κάλυψη
β. Καθαριότητα
γ. Ασφάλεια
δ. Οικονομική διαχείριση (εφόσον επιλεγεί από το Δήμο Ζακύνθου η οικονομική διαχείρισή τους π.χ. ομπρέλες, καντίνες, θαλάσσια σπορ κ.λ.π.)
2. Καθορισμός γραμμής παραλίας.
α. Χάραξη γραμμής παραλίας
β. Καθορισμός ζώνης μεταξύ γραμμής αιγιαλού και γραμμής παραλίας γνωστή ως «Ζώνη Παραλίας»
γ. Παραχώρηση ζώνης παραλίας από Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στον Δήμο Ζάκυνθου.
δ. Περίφραξη χώρου από τις υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου στο Πλάτωμα του Ναυαγίου και οριοθέτηση της περιοχής θέασης η οποία θα ταυτίζεται με την ζώνη παραλίας.
ε. Φύλαξη του χώρου με τοποθέτηση καμερών από το Δήμο σε όλα τα σημεία.
στ. Ανάθεση φύλαξης από το Δήμο Ζακύνθου σε ιδιωτική εταιρία.
ζ. Τοποθέτηση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής. Το αντίτιμο θα ακολουθεί τις διαδικασίες χρεώσεων αιγιαλού και παραλίας σύμφωνα με την ΚΥΑ παραχώρησης και θα αποδίδεται αναλογικά στο Δήμο Ζακύνθου και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτή.
η. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινων διαδρομών, καθιστικών, WC, παροχής συνεχόμενης υδροδότησης, οριοθέτηση σημείων θέασης, φωτισμού και σήμανσης ασφαλείας, κλπ εντός της ζώνης παραλίας.
θ. Αναβάθμιση με διαπλάτυνση υπαρχουσών οδών πρόσβασης σε κατηγορία Α.
ι. Δημιουργία οδού διαφυγής εντός δασικής έκτασης σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ζακύνθου.
Επειδή το θέμα επείγει, όπως, άμεσα, εδώ και τώρα, δοθεί με υπουργική απόφαση η διαχείριση της ζώνης παραλίας και αιγιαλού στο Δήμο Ζακύνθου.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και συνεργασία απαιτηθεί».
in.gr
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799