Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Νέες κινητοποιήσεις σήμερα από τους αγρότες: Πού θα στήσουν μπλόκα

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα από τους αγρότες: Πού θα στήσουν μπλόκα

Κοινoποίηση:

Kλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες λίγο πριν τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπεία με πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγρότες αναμένεται σήμερα, Σάββατο στη 1 το μεσημέρι να στήσουν νέα μπλόκα στο Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά, ενώ στις 14:00 το μεσημέρι οι αγρότες Αγρινίου σε συνεργασία με αγρότες Αχαΐας θα ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Τo ραντεβού της Τρίτης στις 12 το μεσημέρι της 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κρίνει πολλά για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, πρόεδρος ΕΟΑΣΚ, μίλησε στο “MEGA Σαββατοκύριακο”.

“Είχαμε φέτος 3-4 συγχρονισμένες εξελίξεις. Είχαμε τον Daniel, η νέα ΚΑΠ, οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής. Το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι πολύ απλό, δεν θα εισπράξει φόρους το κράτος. Έχει 3-4 μέρες περιθώριο ο πρωθυπουργός να το σκεφτεί. Μετά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν συνεχιστούν(σ.σ οι κινητοποιήσεις). Τα 7 λεπτά που βάζουμε εμείς για το ρεύμα είναι μία καλή τιμή γιατί και εκεί το κράτος θα το πάρει από τα υπερκέρδη του. Το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και γι’ αυτό τρώτε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι. Εμείς σε ένα μήνα θα βγούμε να καλλιεργήσουμε και με αυτό το κόστος παραγωγής δεν μπορούμε. Το χαρακτηριστικό φέτος είναι πως είναι νέος κόσμος στο επάγγελμά που έχουν επενδύσει. Εάν δεν μπορεί το κράτος να μας πει τι θα κάνουμε”.

Συνάντηση του πρωθυπουργού και με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μίλησε επίσης στην εκπομπή στο “MEGA Σαββατοκύριακο” αποκαλύπτοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης

“Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Μας κάλεσε και εμάς ο πρωθυπουργός. Μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΕΘΑΣ. Μας κάλεσε ο πρωθυπουργός σαν θεσμικούς εκπροσώπους για να ακούσει και τους δικούς μας προβληματισμούς για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τα 4 βασικά ζητήματα είναι πως οι ζημιές της Θεσσαλίας πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, το δεύτερο είναι το κόστος του ρεύματος. Εμείς έχουμε πρόταση για το πετρέλαιο και το τελευταίο είναι η άμεση βελτίωση στον όρο της ΚΑΠ”.

 

 

Στην εκπομπή μίλησε και η Μυρτώ Λύκα, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

“Όλοι έχουμε τα ίδια αιτήματα με μικρές διαφορές. Δεν θεωρώ πως θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να λύσει τα αιτήματά μας αλλά θα δώσει κάτι για να διαλύσει τα μπλόκα. Βγήκα την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή σας και είπα για τη νοθείας στα γαλακτομικά προϊόντα. Με έχουν πάρει όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι και μου λένε γιατί είπα κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο υπουργός το είπε. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί έχουμε όλοι τα ίδια αιτήματα.

Στις πλατείες και στους δρόμους

Χθες, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέβηκαν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων ενώ προχωρήσαν και σε αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας πέταξαν γάλα , σιτάρι και σανό στο δρόμο και επέστρεψαν στα μπλόκα της περιοχής.

“Κλείδωσε” η προκαταβολή του ΕΦΚ

Η κυβέρνηση έχει “κλειδώσει” από την πλευρά της να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα εξετάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά μέτρα που αφορούν την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει συναντίληψη σε δύο κομβικά αγροτικά ζητήματα. Το ένα αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, την διαπραγμάτευση και τι μπορεί να κερδίσει η χώρα ειδικά στο θέμα της αγρανάπαυσης και το άλλο αφορά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ειδικά για το γάλα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση το βάζει συχνά στο τραπέζι αναφερόμενη συχνά στους ελέγχους που έχουν εντατικοποιηθεί ειδικά από τις αρχές του χρόνου.

Τι ζητούν οι αγρότες

Την ίδια ώρα, οι αγρότες προετοιμάζονται για την συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά τη σύσκεψή τους χθες στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε πως μια 15μελης επιτροπή που θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 1 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο θα βρεθεί ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης, στη Νίκαια.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν:

“Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

•Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

•Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

•Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

•Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι “Ελληνοποιήσεις” προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

•Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

•Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

•Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

•Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

•Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

•Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

•Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

•Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

•Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288