Ειδήσεις από την Ήπειρο - Δυτική Ελλάδα

Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κοινoποίηση:

Με επίκεντρο τη θεσμική ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, η εκδήλωση με θέμα «Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Μια Απαραίτητη Μεταρρύθμιση», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Καφαντάρης, συμμετείχε ως ομιλητής, τονίζοντας «ότι για πρώτη φορά η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ συνεργάζονται ουσιαστικά και παραγωγικά για ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στους Δήμους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των δημοτών».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος παρουσίασε το εκτενές νομοσχέδιο που ενοποιεί εκατοντάδες διάσπαρτες διατάξεις και εισάγει ενιαίο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, με έμφαση στη διοικητική αποτελεσματικότητα και στη συμμετοχή των πολιτών.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Νικόλαος Χλέπας, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με προτάσεις θεσμικής ενδυνάμωσης των ΟΤΑ, καθώς και ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ανέδειξε ζητήματα αντιπροσώπευσης και εναλλακτικές προσεγγίσεις στο εκλογικό σύστημα. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Μαρία Μαγκλάρα.

Ο κ. Καφαντάρης υπογράμμισε ακόμη ότι «ο νέος Κώδικας δεν αποτελεί από μόνος του τη μεγάλη μεταρρύθμιση που προσδοκά η Αυτοδιοίκηση, αλλά θέτει σαφείς κανόνες και σταθερές βάσεις για το αύριο», επισημαίνοντας πως πρόκειται για αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς της ΚΕΔΕ και των επιτροπών της, σε συνδυασμό με τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ:

Ίσως για πρώτη φορά διαχρονικά, Κυβέρνηση, Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΕ βρισκόμαστε σε μια πραγματική συνεργασία με ξεκάθαρο στόχο: να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για τους Δήμους, που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν καλύτερα προς όφελος των δημοτών.

Ο νέος Κώδικας δεν είναι μια απλή νομοθετική παρέμβαση.

Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της ΚΕΔΕ, των επιτροπών της και μιας θετικής, ουσιαστικής ανταπόκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Φιλοδοξούμε να προκύψει ένα κείμενο που θα ενισχύσει πραγματικά τη λειτουργία των Δήμων και θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Ας είμαστε ξεκάθαροι:

Ο νέος Κώδικας δεν μπορεί από μόνος του να λύσει το τεράστιο ζήτημα των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, που παραμένουν υπό πίεση από την περίοδο των μνημονίων.

Μπορεί όμως –και θα το κάνει– να δώσει λύσεις σε κρίσιμα θεσμικά ζητήματα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκλογιμότητα των αιρετών διοικήσεων με εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η μεγάλη αποχή που είδαμε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με το προηγούμενο σύστημα και διασφαλίζεται μεγαλύτερη και πιο καθαρή εκπροσώπηση της βούλησης των πολιτών.

Του χρόνου η ΚΕΔΕ κλείνει 100 χρόνια ζωής.

Και όσο τη θυμάμαι, λειτουργούσε –και συνεχίζει να λειτουργεί– σε ένα σταθερά διεκδικητικό πλαίσιο.

Αποτέλεσμα αυτών των διεκδικήσεων, με την αρωγή της Πολιτείας, ήταν η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, με πρόταση της ΚΕΔΕ, άλλαξε ο τρόπος κατανομής τους, κάτι που οδήγησε στην ενίσχυση πάνω από 270 Δήμων με περισσότερους πόρους, χωρίς να μειωθούν τα χρήματα για κανέναν Δήμο που δεν έλαβε αύξηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Κάθε άλλο.

Ακόμη και σήμερα, μιλάμε για τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος.

Διεκδικούμε ουσιαστική οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, επάρκεια σε προσωπικό και πόρους.

Η συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση μόλις άνοιξε.

Και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο:

Δυνατή Αυτοδιοίκηση σημαίνει δυνατότερο κράτος.

Οι Δήμοι είναι το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με την Πολιτεία – και καλά κάνουν να απευθύνονται σε εμάς.

Εμείς διασφαλίζουμε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή, δουλεύοντας καθημερινά, ιδιαίτερα σε κοινωνικό επίπεδο, για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.

Θέλουμε περισσότερες αρμοδιότητες, με τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.

Θέλουμε πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Όμως η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει αποδείξει ότι παλεύει για το καλό των Δήμων και, κατ’ επέκταση, των πολιτών.

Και είναι εξίσου σημαντικό ότι και η πλευρά της Πολιτείας δείχνει τη διάθεση και τη βούληση να σκύψει σοβαρά πάνω στα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση ξεκίνησε. Και αυτή τη φορά, πρέπει να πάει μέχρι το τέλος.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ροή Ειδήσεων

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799