Αρχική » EXODOS » Ο “Καγκελάρης” θα αναβιώσει και φέτος στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού

Ο “Καγκελάρης” θα αναβιώσει και φέτος στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού

Κοινoποίηση:
Το ιδιαίτερο χορευτικό δρώμενο θα αναβιώσει και φέτος στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών του Δήμου Ζηρού.
Ο λόγος για τον “Καγκελάρη” έναν χορό ο οποίος αναβιώνει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πασχαλιάς για την περιοχή.
Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας την Παρασκευή 10 Μαίου, στις εξίμισι το απόγευμα, ο χορός θα στηθεί στην Πλατεία του χωριού. Ο “Καγκελάρης”, χορεύεται πάνω σε ένα τραγούδι χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων με τους χορευτές να είναι πιασμένοι “θηλυκωτά” ενώ το δίπλωμα του χορού (τα καγκέλια) έχει δώσει το όνομά του στο δρώμενο.
Του μεγάλου κύκλου του χορού, προηγούνται οι γεροντότεροι άνδρες και ακολουθούν οι νεότεροι χορευτές, ενώ αμέσως μετά κατά την ίδια ηλικιακή διάταξη παρατάσσονται και οι γυναίκες. Οι στίχοι που τραγουδούν οι χορευτές χάνονται στα βάθη του χρόνου και αποτυπώνουν τους αγώνες για την ελευθερία, την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και την άνοιξη καθώς και την αγάπη.
Ο “Καγκελάρης” είναι ένας χορός διαδεδομένος στην περιοχή Λάκκας Σουλίου, ωστόσο ο χορός των Παπαδατών είναι το πιο γνωστό δρώμενο το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288