Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα – Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα του Μητσοτάκη

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα – Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα του Μητσοτάκη

Κοινoποίηση:

Τις αποφάσεις των αγροτών περιμένει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας μιλούν για έναν ουσιαστικό διάλογο χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους των μπλόκων, ωστόσο, να έχουν αντίθετη άποψη και να επιστρέφουν στις θέσεις μάχης, προκειμένου να “μετρήσουν” τις επόμενες κινήσεις τους.

Αν και η συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό χαρακτηρίστηκε από συνεργάτες του πολύ εποικοδομητική, με παράθυρο στην αποκλιμάκωση, όταν άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα οι νέες παρεμβάσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα οι αγρότες στα μπλόκα αντιδρούσαν, κάνοντας λόγο και πάλι για κοροϊδία.

“Τις αποφάσεις δεν θα τις πάρουμε εμείς, αλλά οι συνάδελφοί μας στα μπλόκα”, έλεγαν οι εκπρόσωποι των αγροτών έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος και πως ο… μαξιμαλισμός τελείωσε. Εάν οι αγρότες επειμείνουν στις κινητοποιήσεις, αυτές είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθούν, καθώς μετά από 3 εβδομάδες συμβολικών κλεισιμάτων δρόμων, σειρά έχουν οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις δεν θα κλιμακωθούν καθώς οι αγρότες θα κατανοήσουν ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν είναι μακροπρόθεσμες, ενώ ο διάλογος με τον αγροτικό κόσμο θα συνεχιστεί για τα θεσμικά θέματα που τέθηκαν και που αφορούν την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες οι αγρότες ζητούν συχνούς και πολύ αυστηρούς ελέγχους.

Επιχείρηση μείωσης του κόστους παραγωγής

Στην συζήτηση με την 15μελή επιτροπή των αγροτών, πήραν τον λόγο σχεδόν όλοι οι εκρόσωποι των μπλόκων, οι οποίοι σε κάθε αίτημα ή πρόβλημα έπαιρναν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς (σ.σ. Αυγενάκη, Σκυλλακάκη, Πετραλιά). Το κόστος παραγωγής ήταν το καυτό θέμα- καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει χτυπήσει μόνο τα νοικοκυριά- το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει με την προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο μέχρι το τέλος Μαρτίου (σ.σ 40 εκατομμύρια) αλλά και με τις παρεμβάσεις στο ρεύμα, μειώνοντας την τιμή της κιλοβατώρας από τα 15-16 λεπτά που είναι σήμερα στα 9,3 (για τους συνεπείς) έως 11 λεπτά (σ.σ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές) για τα δύο πρώτα χρόνια και για επόμενα 8 χρόνια με το 1/3 της κατανάλωσης να είναι στα 9 λεπτά.

Επίσης, όσοι έχουν οφειλές θα μπορούν να τις ρυθμίσουν για 10 χρόνια με μηδενικό επιτόκιο. Τέλος, από το 2025 η επιστροφή του ΕΦΚ θα γίνεται με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης αλλά και με έναν δικαιότερο τρόπο για το ποιοι και πότε θα την παίρνουν.

Κοινωνική Δικαιοσύνη

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων ήρθαν στο Μέγαρο Μαξίμου κρατώντας στα χέρια το έγγραφο με τα αιτήματα τους και δηλώνοντας ότι έχουν διάθεση για συνεννόηση. Σε κλίμα συναίνεσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τους υποδέχθηκε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για δικαιολογημένους προβληματισμούς και προσπάθεια εξεύρεσης ενός κοινού τόπου, ” ο οποίος θα συνυπολογίζει και το γενονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια αν δείτε τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε, γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πάντα έχουν από την κυβερνηση αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Αν έχει βρεθεί κοινός τόπος θα φανεί σήμερα μετά τις γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288