Αρχική » BEST OF NETWORK » Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί – 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί – 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Κοινoποίηση:

Πόσο κοντά είναι τα “πορτοκαλί” ή δυναμικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος; Πόσο εφικτό είναι να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε λογαριασμούς ρεύματος κάθε μήνα ώστε να τελειώσει η ιστορία με τα “έναντι”; Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Θα έχει νόημα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού μετά την εκπνοή της προθεσμίας του προγράμματος επιδότησης; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν (και πάλι) έχουν ως εξής:

1. Γιατί προωθείται το μεσημεριανό τιμολόγιο;

Γιατί με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πλέον το κοστολόγιο το μεσημέρι είναι χαμηλότερο από ότι το βράδυ. Έτσι, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν πιο εύκολα να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις ώρες που έχει ηλιοφάνεια.

2. Θα καταργηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο;

Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν θα διευρυνθούν οι ώρες χαμηλής χρέωσης ή αν απλώς θα γίνει προσπάθεια στροφής της κατανάλωσης προς τις μεσημεριανές ώρες. Το πιθανότερο είναι το δεύτερο για τον εξής λόγο: παρατηρείται το φαινόμενο να παράγεται πλέον τόση ενέργεια από τα φωτοβολταΪκά που δεν έχουμε τι να την κάνουμε. Αποθηκευτικοί χώροι δεν υπάρχουν επαρκείς, ενώ και οι εξαγωγές πολλές φορές είναι ασύμφορες λόγω χαμηλής τιμής. Άρα, το να δημιουργηθούν κίνητρα αυτή η ενέργεια να καταναλώνεται είναι μια λύση.

3. Πώς θα γίνει πρακτικά η αλλαγή;

Πρέπει να συγχρονιστούν τα “ρολόγια” που έχουν διπλή μέτρηση. Με μια ρύθμιση που θα γίνεται είτε κεντρικά είτε και επί τόπου, θα αλλάξουν οι ώρες χρέωσης με χαμηλότερη τιμή. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές (οι οποίοι συλλέγουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία και τα στέλνουν αυτόματα στο “κέντρο”) όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

4. Τι είναι τα πορτοκαλί τιμολόγια;

Είναι τα λεγόμενα “δυναμικά” που επιτρέπουν στους παρόχους να χρεώνουν ανά ζώνη ώρα ανάλογα με το κόστος τους. Η εφαρμογή τους απαιτεί την παρουσία του έξυπνου μετρητή. Έχουν εγκατασταθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αλλά ακόμη δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα ώστε να παρουσιαστούν τα πορτοκαλί τιμολόγια στην αγορά. Πάντως είναι θέμα χρόνου ενώ σε άλλες ευρωπαΪκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους τιμολογιακές λογικές.

5. Θα ανέβουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα;

Εξαρτάται από την πορεία των τιμών χονδρικής. Για τον Ιούνιο υπάρχουν πολλές πιθανότητες ανατιμήσεων καθώς στο πρώτο 15νθήμερο του Μαίου, η τιμή χονδρικής είναι υψηλότερη σε σχέση με τον Απρίλιο. Αν ο Μάιος κλείσει στα σημερινά επίπεδα, μπορεί να δούμε αυξήσεις ακόμη και 20% στα πράσινα τιμολόγια που έχουν και οι 9 στους 10 καταναλωτές.

6. Πότε θα ξεκινήσει η μηνιαία έκδοση λογαριασμών;

Το θέμα το “τρέχει” ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι θέμα χρόνου. Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα λύσει οριστικά το ζήτημα όμως επειδή αυτό θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμη, εξετάζονται ενδιάμεσες λύσεις. Συνεργεία θα αναλάβουν τις μηνιαίες καταγραφές των καταναλώσεων ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θέλει να συλλέξει και τα κινητά μας τηλέφωνα για να έχουμε καλύτερη ενημέρωση αλλά και “συμμετοχή” στη χορήγηση των στοιχείων κατανάλωσης.

7. Μηνιαία μέτρηση σημαίνει τέλος στους “έναντι” λογαριασμούς;

Ακριβώς αυτό. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν με βάση αυτό που έχουν καταναλώσει και όχι με βάση αυτό που νομίζει ο πάροχος ότι έχει καταναλωθεί.

8. Τι αλλάζει στην αγορά των φωτοβολταϊκών;

Καταρχήν από τις 15 Μαίου μπαίνει τέλος στη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την επιδότηση των φωτοβολταϊκών στη στέγη. Επίσης, περιμένουμε μια απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα καθορίζει το πώς θα αποζημιώνονται τα νοικοκυριά για την ενέργεια που θα παράγουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα μας πληρώνουν για την ενέργεια που παράγουμε και στέλνουμε στο δίκτυο (δηλαδή δεν την καταναλώνουμε για δικές μας ανάγκες) και θα πληρωνόμαστε για την πρόσθετη ενέργεια που θα καταναλώνουμε. Προφανώς η τιμή που θα πουλάμε θα είναι χαμηλότερη από την τιμή που θα αγοράζουμε.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288