Αναφερθείσα στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι “Πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι από το 2006, να εφαρμοστεί το Π.Δ. που ολοκλήρωσα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πιστή εφαρμογή του Π.Δ. Με υποδομές σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, όχι μόνο στα πιλοτικά οργανωμένα τμήματα. Με εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας. Με επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης”.
Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι απαιτούνται και μερικές λεπτές νομικές παρεμβάσεις: “Όταν μία γυναίκα φτάνει σήμερα σε Αστυνομικό Τμήμα, η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα, δεν χρειάζεται μήνυση. Όμως τι γίνεται συνήθως; Πηγαίνει ο θύτης και μηνύει ο ίδιος και καταλήγει στο αυτόφωρο το θύμα. Πρέπει να γίνει μια νομική παρέμβαση για να σταματήσει αυτό να γίνεται. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θα το ετοιμάσω και ως τροπολογία και θα το καταθέσω. Είναι λεπτό, αλλά κρίσιμο”.
Μιλώντας για την ευρύτερη έννοια της ασφάλειας, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι “υπάρχει μια στρέβλωση σε σχέση με την έννοια της ασφάλειας”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “ασφάλεια δεν είναι μόνο ό, τι αφορά τη δράση της αστυνομίας και την καταστολή. Βεβαίως ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι του, ασφαλής να κυκλοφορήσει. Να είναι ασφαλής οικονομικά, ευρύτερα, κοινωνικά. Να μη φοβάται ότι με μία βροχή θα πλημμυρίσει το σπίτι του ή θα χάσει την περιουσία του. Να μη φοβάται που φτάνει η αντιπυρική περίοδος – τρέμει η μισή ελληνική κοινωνία σε καιρούς περιβαλλοντικής κρίσης”.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε διαφοροποιημένα για αυτό που εννοούμε ως κοινότητα. “Μικρή κοινότητα, αστικό κέντρο, ευρύτερα όλη η χώρα” σημείωσε και πρόσθεσε: “Να ξεκινήσουμε μέσα από το σπίτι και πώς είναι ασφαλές ένα παιδί, μία γυναίκα – άλλωστε τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ επίκαιρα – και ένας ηλικιωμένος. Να πάμε στο σχολείο, στη βία μεταξύ ανηλίκων ή κατά ανηλίκων. Και βεβαίως τα μεγάλα ζητήματα εγκληματικότητας”.
Μάλιστα σε συζήτηση με τους συνομιλητές της για τη σημασία της συνέχειας του κράτους ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές, η Όλγα Γεροβασίλη παρατήρησε ότι “ναι μεν πρέπει να υπάρχει συνέχεια, ωστόσο δεν πιστεύω στην αποϊδεολογικοποίση των πολιτικών επιλογών κάθε κυβέρνησης”. Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα την εκπαίδευση: “Θα επενδύσουμε στην ποιότητα του σχολείου; Σε εκπαιδευτικούς που επανεκπαιδεύονται; Σε παιδιά που κάποιος ψυχολόγος στέκεται δίπλα τους και ενδεχομένως και στους γονείς;”. Η κυρία Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης: “Διδάσκονται σήμερα ανθρωπιστικές επιστήμες; Κοινωνιολογία; Τι σημαίνει ενεργός πολίτης; Τι σημαίνουν οι θεσμοί; Αυτά ενισχύθηκαν επί δικής μας διακυβέρνησης. Η ΝΔ μόλις βγήκε κατάργησε την κοινωνιολογία και αύξησε τις ώρες των θρησκευτικών”.
Μιλώντας τέλος για την εμπειρία της ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε: “Ήταν μια περίοδος 11 μηνών με πολύ στενά οικονομικά περιθώρια. Δεν υπήρχε η άνεση οικονομικά για προσλήψεις αστυνομικών, που υπήρχε και υπάρχει ανάγκη, και για επανεκπαίδευσή τους. Υπάρχουν πολλά που θα ήθελα να γίνουν και δεν έγιναν. Ωστόσο, έχω και θετικές στιγμές”. Πρόσθεσε επίσης ότι “σε αυτό το Υπουργείο δίνει κανείς μάχη με την εγκληματικότητα, η οποία λόγω και δικών μας ανεπαρκειών είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά”.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799