Ερωτώμενη για την επίθεση έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι κάποιος κατάφερε να μάθει και να δράσει εναντίον του προσώπου αυτού σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο κενό στη διαδικασία…Μετά και από αυτό το γεγονός κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις υποκλοπές, η Ό. Γεροβασίλη είπε:
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Μαξίμου ήταν το κέντρο αυτής της ιστορίας και ότι οι άνθρωποι που παρακολουθήθηκαν με το Predator έχουν παρακολουθηθεί και από την ΕΥΠ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ΝΔ έχει κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί αυτό το σκάνδαλο, το οποίο σε ένα ευνομούμενο κράτος θα είχε ρίξει την κυβέρνηση την ίδια μέρα».
Ερωτηθείσα για το νόημα, το περιεχόμενο και τον λόγο της επιστολής βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα του κόμματος, η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ σημείωσε τα ακόλουθα:
«Δομικό συστατικό στη λειτουργία των κομμάτων σε μία αστική δημοκρατία είναι η δημοκρατική τους λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση γίνεται με όρους διαλόγου, όπου κατατίθενται διαφορετικές αντιλήψεις, αντίθετες γνώμες έως ότου καταλήξουμε σε μία συνισταμένη την οποία οφείλουν να ακολουθούν όλοι όσοι ανήκουν στον συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό. Κατ’ εξοχήν τόπος αυτού του διαλόγου είναι τα συλλογικά όργανα. Όμως τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας έχουν περίπου 6 μήνες να συνεδριάσουν.
Από πλευράς του Προέδρου είχαμε προσφάτως μία εκτενέστατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έθετε όλη την ατζέντα θεμάτων αλλά και των επόμενων βημάτων που ο ίδιος σκέφτεται να πραγματοποιήσει. Όλα αυτά βεβαίως είναι θέματα που συζητούνται στα όργανα. Τα θέματα που περιέχει η επιστολή είναι αυτά που δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς, όχι προσωπικούς αλλά όπως τους εισπράττουμε και από μέλη του κόμματος και από τον κόσμο. Πιο κρίσιμο και πιο επείγον ζήτημα κατά τη γνώμη μου το οποίο περιέχεται στην επιστολή είναι αξιακό και αφορά σε ζητήματα ήθους και διαφάνειας τα οποία μπήκαν σε ατζέντα».
«Βεβαίως να συζητήσουμε για ανανέωση, βεβαίως να γίνουν βήματα, κάνει προτάσεις ο Πρόεδρος, σε πολλές συμφωνώ (όπως για το ψηφιακό κόμμα, ή για νέα πρόσωπα τα οποία πρέπει να περάσουν μπροστά) αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι άνθρωποι που πορεύτηκαν με ανιδιοτέλεια σε αυτό τον χώρο για πολλά χρόνια, αξίζουν να προσβάλλονται. Πέραν αυτού όμως υπάρχει και κάτι πολιτικά επικίνδυνο σε μία ρητορική σύμφωνα με την οποία το όλο το πολιτικό σύστημα «τα παίρνει». Αυτό είναι το βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κατά πόσον είναι επιστολή ρήξης ή επιστολή με την οποία μπαίνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να δοθούν απαντήσεις η Ό. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε: «Το δεύτερο ισχύει. Δεν υπάρχει επιστολή ρήξης, δεν υπάρχει αμφισβήτηση του Προέδρου. Πρόκειται για μία ατζέντα, η οποία θέτει μερικά ζητήματα, για να συζητηθούν επειγόντως, όπως επιβάλλεται, στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είμαστε ένα κόμμα και στην Αριστερά, ξέρετε, η συλλογική δράση προτάσσεται της ατομικής. Αυτό είναι βασική αρχή. Το κείμενο είναι καθαρό, δεν αμφισβητείται ο πρόεδρος, πιο καθαρά δεν μπορώ να το πω».
Κληθείσα να σχολιάσει στη συνέχεια το τρέχον ψήφισμα στο avaaz υπέρ στηρίξεως του Σ. Κασσελάκη είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη αυτοί οι οποίοι το κάνουν. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβάται τον διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατέψει από κάτι. Νομίζω ότι υποτιμούν τον πρόεδρο, δεν νομίζω ότι του κάνουν καλό».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου αναφορικά με πρόσωπα που υπέγραψαν την επιστολή ότι η στενή πολιτική σχέση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα γεννά την εντύπωση πως ό,τι κάνουν συνδέεται με τον ίδιο και άρα το χρεώνεται, η Ο. Γεροβασίλη χαρακτήρισε αυτές τις σκέψεις άκρως επιπόλαιες και υποτιμητικές και ως προς τα ίδια τα πρόσωπα και ως προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο ίδιος έχει παραιτηθεί, έχει παραμερίσει για να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το νέο πρόεδρο που επέλεξαν τα μέλη του. Ο Τσίπρας είναι βουλευτής του κόμματος, παρών στις διαδικασίες και βεβαίως παρών στις πολιτικές διεργασίες μέσω του Ινστιτούτου το οποίο δημιούργησε. Όποιος φαντάζεται ότι έφυγε από τη θέση του Προέδρου με μέλημά του να υποσκάψει το κόμμα σκέπτεται κακόβουλα».
«Εμείς λοιπόν είμαστε πολιτικά στελέχη, χωρίς βεβαίως να έχουμε το ίδιο βάρος και την ίδια διαδρομή με τον Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος είναι η ιστορία της πορείας της νεότερης αριστεράς, από την περίοδο της χούντας και μετά. Είμαστε άνθρωποι που πολιτευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα με τις απόψεις μας στηρίζοντας πολιτικές όχι απλώς ένα πρόεδρο, αναγνωρίζοντας βεβαίως στο πρόσωπο του Τσίπρα ότι είναι αυτός που ότι πήρε ένα κόμμα από το 4% και το έκανε κυβέρνηση. Εμείς είμαστε στελέχη και βουλευτές που στηρίξαμε, υλοποιήσαμε συνδιαμορφώσαμε και συναποφασίσαμε πολιτικές. Μπήκαμε στην κοινωνία, έχουμε οργώσει τη χώρα, έχουμε κάνει πολλά χιλιόμετρα για πολλά χρόνια. Όποιος λοιπόν φαντάζεται ότι θα πάει μπροστά ξεχνώντας το παρελθόν, προφανώς απατάται».
Σχετικά, τέλος, με το κλείσιμο της Αυγής, και ερωτώμενη κατά πόσον οι βουλευτές θα συνεισφέρουν, κατά προτροπή του Προέδρου, η Ο. Γεροβασίλη εξήγησε ότι η βουλευτική συνεισφορά στο κόμμα είναι πάγιος κανόνας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως βουλευτής του κόμματος με το που ορκίζεσαι περνάς από την τράπεζα και δίνεις μία πάγια εντολή προς το κόμμα με το ποσό που ορίζει το κόμμα. Και όποτε φυσικά χρειάζεται όπως συνέβη και προεκλογικά συνεισφέραμε, γνωρίζοντας το ύψος των εξόδων και με δεδομένο ότι τα οικονομικά του κόμματος με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης δεν είναι τα καλύτερα».
Αναφερόμενη εν συνεχεία στο ιστορικό των οικονομικών προβλημάτων στα κομματικά μέσα θύμισε ότι: «Η κρατική επιχορήγηση είχε μειωθεί και από τις προηγούμενες εκλογές. Και τα οικονομικά ήταν δύσκολα για τα media του κόμματος. Τότε εκπονήθηκε σχέδιο από τη Διοίκηση των κομματικών μέσων το οποίο παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Προέβλεπε τότε κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, στη συνέχεια όμως -όπως αναγραφόταν χαρακτηριστικά και στον τίτλο της Εφημερίδας Έθνος τον Γενάρη του 2022: «Ανατροπή στην απόφαση για κλείσιμο. Εξυγίανση εν λειτουργία» κάνοντας αναφορά στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η απόφαση που πάρθηκε τότε ξεκίνησε με ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου για την μείωση του κόστους, στη συνέχεια έφτασε ως ένα σημείο αλλά τώρα το ζήτημα επανέρχεται το ζήτημα με πιο επείγοντα τρόπο».
Φτάνοντας στο σήμερα είπε καταλήγοντας: «Όπως το κατανόησα τότε και εγώ και όλοι, έτσι κατανοώ και τώρα ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. Και προτίθεμαι να καθίσω σε ένα τραπέζι να βρούμε τον τρόπο. Αλλά αυτό δεν γίνεται αιφνιδίως χωρίς να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, τουλάχιστον, καθώς είναι ένα όργανο που μπορεί να το αποφασίσει.
Η Αυγή είναι και η ιστορία της Αριστεράς αλλά και οι εργαζόμενοι. Δε μένω στο πρώτο που όλοι το γνωρίζουν. Η εκπεφρασμένη πρόθεση είναι να μείνει το site και το κυριακάτικο φύλλο. Για όλα αυτά όμως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο. Και για να υπάρξει σχέδιο πρέπει να προηγηθεί μία συζήτηση».
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799