Αυτό το Πάσχα, ταξιδεύουμε γευστικά με γεύσεις από Άρτα, Ροδαυγή, Πρέβεζα, Φιλιππιάδα.
Άρτα
Γνωστή για το θρυλικό γεφύρι της, η Άρτα είναι και μια πόλη με βαθιά γαστρονομική παράδοση. Το πασχαλινό τραπέζι εδώ είναι γεμάτο πίτες και αρώματα από τα ορεινά της περιοχής.
- Παραδοσιακό πιάτο: Κατσικάκι αυγολέμονο με χόρτα
- Κρασί: Λευκό – Ροδίτης Ηπείρου
- Pairing: Η ήπια οξύτητα και το λεπτό φρουτώδες άρωμα του Ροδίτη σέβεται το αυγολέμονο, χωρίς να το υπερκαλύπτει.
Ροδαυγή
Ένα χωριό-μπαλκόνι πάνω από την Άρτα, γεμάτο κάστανα, καρύδια και παραδοσιακούς φούρνους. Εδώ το Πάσχα έχει πιο ορεινό χαρακτήρα, με γίδα βραστή και πιάτα που ζεσταίνουν την καρδιά.
- Παραδοσιακό πιάτο: Γίδα βραστή με τραχανά
- Κρασί: Ερυθρό – Μπεκάρι
- Pairing: Το Μπεκάρι φέρνει ένα πιο “παραδοσιακό”, ρουστίκ ερυθρό κρασί που στηρίζει τον χαρακτήρα της γίδας και στρογγυλεύει τον τραχανά.
Πρέβεζα
Παραθαλάσσια πόλη με γευστική ταυτότητα πιο θαλασσινή, αλλά το Πάσχα η κουζίνα «γέρνει» προς την ηπειρωτική γη. Εδώ το αρνί παντρεύεται με σπανάκι ή εναλλάσσεται με ψάρια πλακί.
- Παραδοσιακό πιάτο: Αρνί με σπανάκι ή ψάρι πλακί
- Κρασί: Λευκό – Μαλαγουζιά ή blend Ροδίτη–Μαλαγουζιά
- Pairing: Η αρωματικότητα και η φρεσκάδα υποστηρίζουν τα πράσινα στοιχεία και δίνουν αρμονία στο πιάτο.
Φιλιππιάδα
Κόμβος ανάμεσα σε βουνό και κάμπο, η Φιλιππιάδα φημίζεται για τα τυριά και τα σφαχτά της. Το Πάσχα εδώ είναι «δυνατό», με έντονες γεύσεις και παραδοσιακό ψήσιμο.
- Παραδοσιακό πιάτο: Σφαχτά φούρνου με τοπικά τυριά
- Κρασί: Ροζέ – Ντεμπίνα με Merlot ή Cabernet Franc
- Pairing: Το στρογγυλό, φρουτώδες ροζέ έρχεται να καθαρίσει τον ουρανίσκο από το λίπος και να προσθέσει φρεσκάδα στα αρώματα.