Στα 189,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2025. Το κείμενο του προϋπολογισμού που εισηγήθηκε η υπηρεσία και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία όπως αναμενόταν, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης.
Λέξεις όπως ρεαλιστικός, αναπτυξιακός κτλ. συνόδευσαν την εισήγηση και τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας σε αντίθεση με την κριτική της αντιπολίτευσης που δε βλέπει σε έναν προϋπολογισμό οτιδήποτε το αναπτυξιακό.
Το θέμα του Προϋπολογισμού έρχεται στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως «Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2025 της Περιφέρειας Ηπείρου». Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Στέφανος Ζούμπας, επικεφαλής της παράταξης “Ήπειρος Όλον”, διαμαρτυρήθηκε πως δεν θα έπρεπε να έρθει αυτό το θέμα σε διπλή συνεδρίαση.
Η εισήγηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα Κώστας Σιαράβας, έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της χρονιάς που ολοκληρώνεται, καθώς μια σειρά από έργα και δράσεις συνεχίζονται χρηματοδοτούμενα από τον επόμενο προϋπολογισμό του 2025. Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ισοσκελισμένος, όμως η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει ότι διεκδικεί πόρους από κάθε πιθανή χρηματοδοτική πηγή και σήμερα έχουμε μια συνολική στρατηγική για την Ήπειρο που αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, και το ΠΔΕ, είπε ο κ. Σιαράβας. 31 εκατ. ευρώ εκτελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθούν ως τέλος του 2025, έργα με μεγαλύτερο το δρόμο Πηγάδια Γέφυρα Πλάκας (23 εκατ.), κόμβοι, το σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Πρέβεζας μήκους 58 χλμ., η αποκατάσταση του Ιμαρέτ της Άρτας κτλ. Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Σιαράβας πως η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, υλοποιεί παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία σε επίπεδο πρόληψης αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων, για τα οποία τόνισε πως απαιτείται πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση της Περιφέρειας. Ανέφερε πως στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης «Απόλλων» δήλωσαν συμμετοχή όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου, οι ΔΕΥΑ και ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και πως το έργο αυτό θα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, αφού θα καλύπτει το 90% της κατανάλωσης ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% των παραπάνω φορέων. Τέλος, έκανε γνωστό πως μετά από σχετική καθυστέρηση για το έργο της επισιτιστικής βοήθειας ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και έχουμε πλέον ανάδοχο.
Τα έσοδα του 2025 ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ και το ταμειακό υπόλοιπο του 2024 είναι 29,1 εκατ. ευρώ, που αθροιζόμενα δίνουν το ποσό του φετινού προϋπολογισμού. Η περιοχή μας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Σιαράβας, επισήμανε δε πως ο τουριστικός τομέας συμβάλλει πλέον σημαντικά στο ΑΕΠ της περιοχής, αντιμετωπίζει ωστόσο προβλήματα εξεύρεσης προσωπικού και θα πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει εποχικά εργαζόμενους που σήμερα ενώ μένουν χωρίς δουλειά από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας μόνο για τρεις μήνες. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μήνες το επίδομα ανεργίας, διαφορετικά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα εγκαταλείπουν τον κλάδο, σημείωσε.
«Είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, με απόλυτη διαφάνεια αλλά και αναπτυξιακή δυναμική, είναι ένας προϋπολογισμός δημιουργίας και προοπτικής» υποστήριξε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο κ. Σιαράβας.
Η αντιπολίτευση
Την εισήγηση εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε ο Σάββας Δημητριάδης, απόντος του επικεφαλής της Γιάννη Στέφου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από ένα τραυματισμό στη διάρκεια αγροτικών εργασιών. Ο κ. Δημητριάδης ξεκίνησε λέγοντας πως είναι ο 15ος προϋπολογισμός της ίδιας Περιφερειακής Αρχής, στην τέταρτη θητεία της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με τον ίδιο Περιφερειάρχη και χαρακτήρισε ειδυλλιακή την περιγραφή που έκανε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Χαρακτήρισε συνήθη επανάληψη γνωστών στερεότυπων τα όσα ειπώθηκαν, μίλησε για στενότητα οικονομικών για βασικές υποδομές, απουσία απαντήσεων στο βασικό ερώτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και για τους σημαντικούς δείκτες που είναι σε υστέρηση. Απουσιάζει το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ήπειρο, απαιτείται συλλογική λειτουργία και επένδυση στη συζήτηση και το διάλογο και όχι στο «πως θα εξασφαλίσουμε κάποιους εκλογικούς μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή». Δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης ο προϋπολογισμός, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.
Ο Άλκης Παπαχρηστάκης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις», υποστήριξε πως είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός αποκομμένος από την κοινωνία και που δεν διαφέρει από προηγούμενους προϋπολογισμούς, διαχειριστικής λογικής χωρίς προτεραιότητες, χωρίς κατευθύνσεις. Η πελατειακή λογική και το ρουσφέτι αναδεικνύονται μέσα από τον προϋπολογισμό αυτόν, είπε, λύνει προσωπικά προβλήματα και όχι τα προβλήματα των πολιτών. Οι διοικήσεις Καχριμάνη διαχειρίστηκαν συνολικά περί τα 2 δισ. ευρώ τα 15 χρόνια από το 2010 ως σήμερα. Ο κ. Παπαχρηστάκης όμως έκανε και προτάσεις όπως το να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός για να υπάρχει ταυτόχρονη ενημέρωση των δύο, δημιουργίας σελίδας εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, εγκατάσταση GPS στα αυτοκίνητα της Περιφέρειας κτλ. Ο επικεφαλής της παράταξης Στέφανος Ζούμπας αναρωτήθηκε που κατευθύνονται οι πόροι αφειδώς: σε απευθείας αναθέσεις απάντησε ενώ πρόσθεσε πως η Ήπειρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» Γιώργος Πρέντζας «έβαλε» κατά των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, με αναφορά αντίστοιχα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός κυβέρνησης, είναι σχεδιασμός ΕΕ. Σε αυτά οι παρατάξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου και ελληνικού κοινοβουλίου και άρα είπε, είναι αντιφατικό να λένε πως διαφωνούν με τον Καχριμάνη… Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που ετοιμάζεται σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας και τεράστιας αβεβαιότητας, συνέχισε. Κατηγόρησε την ασκούμενη πολιτική για την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, μιλώντας για επιτελική Περιφέρεια που δε μπορεί να υλοποιήσει ούτε τα βασικά και εξαρτάται πάντα από εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα. Αν δεν ενδιαφέρονται ιδιώτες, δεν προχωρά το έργο: π.χ. Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, κλειστό ξιφασκίας… την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες μένουν ακάλυπτες.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης, περιφερειακός σύμβουλος των «Οριζόντων Ηπείρου» υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και έκανε ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κειμένου. Ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης Σπύρος Υφαντής πολύ σύντομα είπε πως δε βλέπει καμία αναπτυξιακή προοπτική στον προϋπολογισμό.
Συγχαρητήρια τέλος, έδωσε στον αντιπεριφερειάρχη για την φιλότιμη προσπάθεια να εξωραΐσει την κακή εικόνα της Ηπείρου, ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος, ο οποίος δεν είδε καμία αναπτυξιακή δυναμική στον προϋπολογισμό, κανένας κόμβος δεν φέρνει ανάπτυξη ούτε στη Λαψίστα ούτε στο Πολυστάφυλλο, σχολίασε χαρακτηριστικά και υπάρχει τέλος παντελής έλλειψη στοχοθεσίας που θέλουμε να πάει η Ήπειρος την επόμενη πενταετία ή δεκαετία Τέλος, πρότεινε μία φορά το τρίμηνο ή το εξάμηνο να γίνεται από την διοίκηση της Περιφέρειας θεσμοθετημένη διαβούλευση με τους Δημάρχους της Ηπείρου.
Η τοποθέτηση Καχριμάνη
Λίγα πράγματα είπε στο κλείσιμο της κουβέντας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε σημειακά πως δύσκολα έργα που δεν άγγιξε ποτέ κανείς. έχει δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια η Περιφερειακή Αρχή όπως είναι η Παράκαμψη Νικοπόλεως, τα διοικητήρια σε Άρτα και Πρέβεζα κτλ. “Ό,τι κάνουμε σε μελέτες έχουμε μέτρο σύγκρισης” ανέφερε συγκρίνοντας σε κόστος τη μελέτη του Υπουργείου Υποδομών για το Φιλιππιάδα-Πρέβεζα με το πολύ χαμηλότερο κόστος της μελέτης που εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην οποία συνέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου με εγκαταστάσεις, δίκτυο οδικό και ύδρευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως βρήκε την χοιροτροφία στην Άρτα διαλυμένη και σήμερα κάνει εξαγωγές.
Τέλος, απαντώντας στις έρευνες για την οικονομική θέση και το ΑΕΠ της Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε μια πρόσφατη μέτρηση, σύμφωνα με την οποία στην Ήπειρο καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό φτωχοποίησης στον κόσμο.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799