Αρχική » ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » Περιφέρεια Ηπείρου: Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Κοινoποίηση:

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οδεύει το έργο της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, μειώνεται ο προϋπολογισμός του έργου κατά 10 εκ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι η μείωση του προϋπολογισμού δεν επηρεάζει τις βασικές κτιριακές και λειτουργικές εγκαταστάσεις του πάρκου, καθώς στο στάδιο αυτό δεν θα περιληφθούν δευτερεύουσες εγκαταστάσεις και χώροι, όπως η  τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, γεννητριών, αύλειος χώρος κ.α.  τα οποία  θα κατασκευαστούν σε επόμενο στάδιο.

Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος για το Πάρκο Υψηλής  Τεχνολογίας και Έρευνας. Αφορμή ήταν η απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, αιτία η ευκαιρία που νόμισαν ότι βρήκαν ορισμένοι να αντιπολιτευτούν την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά εμένα.  Είδαμε μάλιστα και κάποιους να διαμαρτύρονται για την απένταξη, όταν ήταν σταθερά κατά της κατασκευής του.  Εφόσον είναι ειλικρινή η αλλαγή στάσης και το ενδιαφέρον τους, τότε εμείς θα χαρούμε να τους έχουμε συμμάχους στην προσπάθεια και στον αγώνα που συνεχίζουμε, ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

Για την απόφαση απένταξης δεν είχαμε ενημερωθεί. Επίσης είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες για την χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διεκόπησαν.

Μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, αρχίσαμε έναν αγώνα για να  διαπιστώσουμε τους λόγους απένταξης του έργου, αλλά και για τις δυνατότητες ένταξής του σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή σχήμα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε απόλυτα στη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου. Είναι ένα έργο που προέκυψε από τη ζήτηση που υπάρχει στον τομέα των τεχνολογιών, ένα έργο που θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Τελικά είναι ένα έργο που αφορά την πόλη, την Ήπειρο, τους νέους, το Πανεπιστήμιο και όχι κάποιο μεμονωμένο  πρόσωπο.

Γίνεται ένας αγώνας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχετε ενημερωθεί, έχουν απενταχθεί πολλά και με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό έργα. Άλλα γιατί δεν προλαβαίνουν το χρόνο υλοποίησης και άλλα γιατί χρειάστηκε να γίνει ανακατανομή πόρων μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Εμείς παρόλα αυτά, εδώ και δύο εβδομάδες κινούμαστε προς κάθε επίπεδο ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να γίνει αυτό μας τέθηκε ως προϋπόθεση να μειώσουμε τον προϋπολογισμό του έργου, στο τμήμα που απαιτεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε,  συμπαρασύρει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Ήδη έχουμε κάνει την προεργασία, μειώνοντας δευτερεύοντες χώρους από το κτιριακό συγκρότημα, με πρόβλεψη βέβαια να διαμορφωθούν μελλοντικά και εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Με την τροποποίηση που κάναμε, ο προϋπολογισμός του έργου από τα 40 εκ, (προ ΦΠΑ) μειώθηκε στα 30 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουμε την αρχική σύμφωνη γνώμη του Αν. Υπουργού Οικονομικών για επανένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Για την Τεχνόπολη:

Για το ζήτημα της «Τεχνόπολης» ο Περιφερειάρχης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Έχουμε απαντήσει αρκετές φορές, ότι το ένα έργο, δεν αναιρεί το άλλο.  Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές λεπτομέρειες: Το Πάρκο Υψηλής  Τεχνολογίας και Έρευνας είναι προϊόν ζήτησης των εταιριών που ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στα Γιάννενα, οι οποίες έθεταν ως προϋπόθεση την εξεύρεση χώρου δίπλα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η δεύτερη λεπτομέρεια, έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό: Η έκταση που χρησιμοποιείται για το Πάρκο είναι δημόσια, η οποία παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια. Αντίθετα η προτεινόμενη έκταση για την Τεχνόπολη ανήκει σε διάφορους ιδιώτες, από τους οποίους και θα πρέπει να αγοραστεί ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος. Και όπως αντιλαμβάνεστε η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288