Αρχική » ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ » Περιφέρεια Ηπείρου: Το “πρόστιμο” των 800.000 ευρώ στον ΦΟΣΔΑ είναι “δημοσιονομική διόρθωση”

Περιφέρεια Ηπείρου: Το “πρόστιμο” των 800.000 ευρώ στον ΦΟΣΔΑ είναι “δημοσιονομική διόρθωση”

Κοινoποίηση:

Διευκρινήσεις σχετικά με το λεγόμενο “πρόστιμο” των 800.000 που φέρεται να επιβλήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, παρείχε το μεσημέρι της Τρίτης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, επ’ αφορμή της δημόσιας συζήτησης που μαίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και μετά από σχετικό αίτημα της παράταξης “Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις”.

Η παράταξη αυτή της αντιπολίτευσης ωστόσο δε συμφώνησε με την απάντηση από μέρους της περιφερειακής αρχής στην προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία, γιατί η ίδια έχει θέσει το ζήτημα στην επόμενη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής. Η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ωστόσο, προχώρησε τη διαδικασία με την υπηρεσιακή απάντηση του κ. Σιώλου και ένα μικρό σχόλιο από πλευράς του Περιφερειάρχη, πρόθεση πάντως της παράταξης της αντιπολίτευσης είναι να επιμείνει στο αίτημά της για την επερχόμενη συνεδρίαση λογοδοσίας.

Η απάντηση του κ. Σιώλου

Το… πρόστιμο κατ’ αρχάς, δεν είναι πρόστιμο, όπως τόνισε επανειλημμένα ο κ. Σιώλος. Ο ακριβής ορισμός είναι δημοσιονομική διόρθωση, επιβληθείσα από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο ΦΟΔΣΑ, και όχι στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Σιώλος ανέτρεξε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης που ξεκινά το 2015 με την έναρξη λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ αρχικά και μετέπειτα ΧΥΤΥ) του Ελληνικού, αρμοδιότητας τότε του ΦΟΔΣΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας ΠΕ  Ιωαννίνων.

Ο ΦΟΔΣΑ σύναψε τότε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας συνέταξε τη διακήρυξη και εκπόνησε τη μελέτη, πραγματοποίησε τη διαγωνιστική διαδικασία με προσδιορισμένη ποσότητα 66.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως παραγόμενα στο Νομό Ιωαννίνων, ήτοιν 5.500 τόνοι μηνιαίως.

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε με βάση τον ισχύοντα τότε αλγόριθμο και ανάδοχος για τη λειτουργία του έργου αναδείχτηκε η κοινοπραξία με κυρίως μέτοχο τη Μηχανική Περιβάλλοντος, με έκπτωση 37,19%. Η υπογραφείσα σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άρχισε η λειτουργία του ΧΥΤΑ που ήταν ακώλυτη μέχρι την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων του Ελευθεροχωρίου, όταν προέκυψε τεράστια μεταβολή στον όγκο των εισκομιζόμενων απορριμμάτων από 5.500 τόνους απορριμμάτων που τους έπιανε περίπου, σε 2000 τόνους, μια απόλυτη μεταβολή άνω του 60%.

Με βάση αυτή τη μεταβολή ο ανάδοχος υπέβαλε συγκριτικό πίνακα εργασιών με αίτημα της αύξηση της τιμής ανά τόνο εισκομιζόμενου απορρίμματος όπως προέβλεπε ο νόμος. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου καθορίστηκε η νέα τιμή απόφαση για τον ανάδοχο.

Νέα μεταβολή στα εισκομιζόμενα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ Ελληνικού προέκυψε το 2021, όταν έκλεισε ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τα απορρίμματα άρχισαν να μεταφέρονται στο ΧΥΤΥ Ελληνικού. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε εκ νέου να πέσουν στα 14,70 ευρώ ο τόνος τα αρχικά 19,20 ευρώ και επί δυόμιση χρόνια ίσχυε αυτή η τιμή.

Στις 10/5/2021 έληξε η συμβατική διάρκεια της σύμβασης και ασκήθηκε το δικαίωμα της προαιρέσεως υπέρ του αναδόχου. Και η προαίρεση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο συνεχίστηκε για άλλα τρία χρόνια. Μετά τη λήξη της προαιρέσεως δεν υπήρχε δικαίωμα πέραν του περασμένου Μαΐου, να επεκταθεί κι άλλο η σύμβαση. Ως τότε είχε συγκροτηθεί ο ΑΣΔΣΑ και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα στα σκουπίδια.

Η Δημοσιονομική Διόρθωση επιβλήθηκε από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που πραγματοποίησε στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου πλήρη έλεγχο στον ΑΣΔΣΑ και μεταξύ των ευρημάτων του ελέγχου, προέκυψε το λεγόμενο πρόστιμο.

Μόνο το “εύρημα 19” κοινοποιήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Περιφερειάρχη και αυτό προσδιορίζει τυπική παράβαση και όχι επί της ουσίας για διακύμανση τιμών κτλ.

Προσδιορίζει συγκεκριμένα ότι η αύξηση και η μείωση της τιμής, πέραν του αρχικού συμβατικού ποσού που είχε ο ανάδοχος, αποτελεί όχι παράνομη αλλά τυπική παράβαση, γιατί κατά την άποψη των δύο Ελεγκτών θεωρείται τροποποίηση της συμβάσεως, η οποία δεν έτυχε του επανελέγχου εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

epirusgate.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799