Ένα πολύ διαφορετικό φθινόπωρο για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. είναι αυτό που ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες, τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, ή ακόμα και πιο πριν, από τη στιγμή δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, το 2016. Βλέπετε, οι όροι «ομάδες», «ομαδοποιήσεις», «καραμανλικοί», «σαμαρικοί», «μητσοτακικοί», «προεδρικοί» ή… «αντιφρονούντες» είχαν σχεδόν σβηστεί από το νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο και το κυβερνητικό ρεπορτάζ, με φόντο τόσο την απόλυτη κυριαρχία στα εγχώρια πολιτικά δρώμενα όσο και την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι εν λόγω φράσεις και εικόνες, έστω και καθ’ υπερβολήν, κατά κοινή ομολογία επανεμφανίστηκαν εσχάτως στην καθημερινότητα της κυβέρνησης, κυρίως μετά το 28% των ευρωεκλογών, το οποίο απελευθέρωσε δυνάμεις, βγάζοντας στην επιφάνεια παράπονα, προσωπικές στρατηγικές και απογοητεύσεις. Η αρχή έγινε με την περιβόητη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωκάλπες, η οποία αποτέλεσε τον βατήρα έκφρασης ουκ ολίγων ενστάσεων για κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, μέχρι και το σενάριο ανανέωσης της θητεί ας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η συνέχεια ήρθε με τη βαρύγδουπη αποστασιοποίηση από τα κυβερνητικά πεπραγμένα των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ενώ πριν από μερικές ημέρες οι δηλώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις έδωσαν τη σκυτάλη στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, με την περιβόητη επίκαιρη ερώτηση των «11» (Στυλιανίδης, Κακλαμάνης, Γιόγια κας, Α. Καραμανλή, Αραμπατζή, Δαβάκης, Μπουκώρος, Βλάχος, Καράογλου, Χαρακόπουλος και ο αποπεμφθείς Σαλμάς), οι οποίοι μάλιστα προανήγγειλαν και νέες ανάλογες ενέργειες το επόμενο διάστημα.
Φυσικά, ουδείς εξ αυτών ταύτισε την παρέμβαση αυτή έναντι του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με πρόθεση γενικότερης αμφισβήτησης της κυβερνητικής στρατηγικής.
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών κινητροδοτήθηκαν από τη στά ση των δύο πρώην πρωθυπουργών, δεδομένης της παραμέτρου ότι αποτελούν σταθερούς συνομιλητές τους, όπως οι Βλάχος, Χαρακόπουλος και βεβαίως Στυλιανίδης με τον Κώστα Καραμανλή, είναι κοινός τόπος ότι η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω στελεχών, πέραν της ουσί ας του ερωτήματος, θέλησαν με τον τρόπο αυτό να δώσουν στίγμα, δεδομένης της παραμέτρου της απουσίας τους είτε από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα είτε συνολικά από το 2019 και μετά.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι Μπουκώρος, Αννα Καραμανλή, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας, του οποίου η εκλογική περιφέρεια (Θεσπρωτία) έχει καταστεί πλέον μονοεδρική. Οι βουλευτές αυτοί βλέπουν το τρένο των ανασχηματισμών να περνά χωρίς οι ίδιοι να έχουν συμπεριληφθεί, για την ώρα, στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, και ενώ άλλοι εσωκομματικοί ανταγωνιστές στις εκλογικές περιφέρειες που πολιτεύονται φαίνεται να έχουν πάρει την… καρέκλα σπίτι, κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ξεχωριστή περίπτωση συνιστά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, ανεξαρτήτως συνθηκών και συνομιλητών, εκφράζει συχνά-πυκνά τις αντιρρήσεις του με ορισμένες πτυχές της φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την απομάκρυνση από μια σειρά κομβικών για τον ίδιο, παραδοσιακών αρχών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, αφού, εκτός της περίπτωσης Σαλμά, ουδείς εκ των υπολοίπων έδωσε συνέχεια. Ωστόσο, ενόψει του ορατού σεναρίου σε μια άλλη επίκαιρη ερώτηση οι 11 να γίνουν 17 ή 20, εισέρχεται στην εξίσωση ένα πλέγμα πρωτοβουλιών ενίσχυσης της εσωκομματικής συνοχής σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, όμως, μπαίνει στο μικροσκόπιο και ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών -εκτός των προαναφερθέντων- που το προηγούμενο διάστημα είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά στα Μέσα, αλλά και στην τελευταία μάζωξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο λόγος για περιπτώσεις όπως οι κοντινοί στον Αντώνη Σαμαρά, Χρυσομάλλης, Κατσανιώτης, Μηταράκης, Σιμόπουλος και Μπαραλιάκος, ενώ πια θεωρούνται εμφανώς πιο ακίνδυνοι οι κατέχοντες χαρτοφυλάκιο Καραγκούνης και Σταμενίτης.
Ειδικής μεταχείρισης κρίνεται ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος, παρά το πόστο του, έχει μια ιδιαίτερη πολιτική ιδιοσυγκρασία. Υπό… διακριτική επιτήρηση είναι και το σύνολο των βουλευτών που δεν ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη, τον… ενταταλμένο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εσωκομματικό γίγνεσθαι, Θανάση Νέζη, αλλά την Πειραιώς, που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, να επιφορτίζονται με το σχετικό «μασάζ» στα στελέχη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με σχεδόν καθημερινή επαφή και ιδιαίτερη μέριμνα για εκείνους που αναδεικνύουν διάθεση να… εξοκείλουν. Αλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, η έλλειψη επαφής των βουλευτών με τους επιτελείς του Μαξίμου ήταν κεντρικός άξονας των παραπόνων που εκφράζονταν, όχι μόνο από τους μονίμως δυσαρεστημένους, αλλά και από το σύνολο σχεδόν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799