Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να μπαίνουν στη ζωή μας τα “πορτοκαλί” τιμολόγια. Είναι τα λεγόμενα δυναμικά, δηλαδή αυτά που δίνουν τη δυνατότητα στον πάροχο να εφαρμόζει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την ώρα.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε μόνο το νυχτερινό τιμολόγιο. Ο καταναλωτής -περίπου 1,3 εκατομμύρια είναι σε αυτή την κατάσταση- είχε έναν επιπλέον μετρητή στο ρολόι του και γνώριζε ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του λεγόμενου “νυχτερινού” θα επιβαρυνόταν με χαμηλότερες χρεώσεις.
Ποιο λοιπόν θα είναι το νέο περιβάλλον; Διακρίνουμε δύο βασικές ομάδες:
1. Για αυτούς που διαθέτουν αυτούς τους διπλούς μετρητές, θα δρομολογηθεί αλλαγή ωραρίου εφαρμογής των χαμηλών χρεώσεων. Αντί λοιπόν η “ζώνη” της χαμηλής τιμής να είναι από τις 23:00 έως τις 07:00 (αυτό ισχύει για την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κατά τους θερινούς μήνες), θα είναι (για παράδειγμα) από τις 10:00 μέχρι τις 17:00 καθώς τότε παράγεται περισσότερη φθηνή ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το νέο ωράριο που θα αποφασιστεί θα είναι κοινό για όλους όσοι διαθέτουν τους παλαιούς μετρητές καθώς αυτά τα περιθώρια αφήνει η υφιστάμενη τεχνολογία μέτρησης.
2. Για αυτούς που θα διαθέτουν τους νέους ψηφιακούς μετρητές, υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Ουσιαστικά, ο κάθε πάροχος, ανάλογα με το δικό του μείγμα παραγωγής ενέργειας, μπορεί και να προτείνει διαφορετικές χρεώσεις ανά ώρα. Μπορεί μάλιστα το δικό του ωράριο να μην ταυτίζεται με το αντίστοιχο του ανταγωνιστή του ακριβώς για να υπάρχει διαφοροποίηση και κίνητρο για το κάθε νοικοκυριό.
Το βέβαιο είναι ότι και για τα νοικοκυριά που έχουν τους παλαιούς “διπλούς” μετρητές αλλά και γι’ αυτά που έχουν εφοδιαστεί ή θα εφοδιαστούν με τους σύγχρονους ψηφιακούς μετρητές, δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Για να εκμεταλλευτεί κάποιος τις νέες δυνατότητες που θα δοθούν και για να μην εκτεθεί στις υψηλές χρεώσεις που θα εφαρμόζονται στις μη προνομιακές ζώνες χρέωσης (π.χ. μετά τη δύση του ηλίου) θα πρέπει να προχωρήσει σε προσαρμογές στο νοικοκυριό του ή σε αλλαγές συνηθειών.
Οι τελευταίες δεν είναι πάντοτε εύκολες καθώς το πότε καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ένα νοικοκυριό εξαρτάται από το ωράριο εργασίας του κάθε μέλους του νοικοκυριού αλλά και τον γενικότερο προγραμματισμό.
Λύση συνιστά η δυνατότητα προγραμματισμού της λειτουργίας των ενεργοβόρων συσκευών ή και ο έλεγχός τους από απόσταση. Η τεχνολογία βοηθάει πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα:
1. Συσκευές πλυντηρίου ή στεγνωτήρια, μπορούν να προγραμματιστούν να λειτουργήσουν στις ώρες χαμηλής χρέωσης ακόμη και αν τα μέλη του νοικοκυριού απουσιάζουν. Αν κάποιος δρομολογεί αντικατάσταση της συσκευής, μπορεί να ελέγξει αν η συσκευή διαθέτει και δυνατότητα προγραμματισμού καθώς είναι βέβαιο ότι αυτή θα συμβάλλει στο μέλλον στην ταχύτερη απόσβεση της συσκευής.
2. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ακόμη και ο παλαιού τύπου, μπορεί να προγραμματιστεί να ζεστάνει το νερό τις μεσημεριανές ώρες αν εγκατασταθεί ένας μετρητής τον πίνακα ηλεκτροδότησης. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης ενέργειας του μέσου νοικοκυριού. Οι σύγχρονες αντλίες θερμότητας που επίσης χρησιμοποιούνται για να παράγουν ζεστό νερό χρήσης, έχουν προεγκατεστημένη τη δυνατότητα προγραμματισμού λειτουργίας
3. Συσκευές ψύξης και θέρμανσης (π.χ. τα κλιματιστικά) μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω Wifi ακριβώς για να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές της θερμοκρασίας (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι) κατά τη διάρκεια εφαρμογής του φθηνότερου τιμολογίου.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799