Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Προσοχή με την καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών, ακόμη και light: Γιατί αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακά και εγκεφαλικά

Κοινoποίηση:

Η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20% σε σύγκριση όσους δεν καταναλώνουν καθόλου τέτοιο είδους ροφήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κατανάλωση ίσης ποσότητας αναψυκτικών με ζάχαρη, επίσης αύξησε τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού κατά 10%. Στον αντίποδα, η έρευνα βρήκε επίσης πως η κατανάλωση μη ζαχαρούχων χυμών, όπως είναι ο χυμός πορτοκαλιού ή ο χυμός λαχανικών, σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 8%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας “Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε προηγούμενες έρευνες. Η νέα αυτή μελέτη είναι από τις πρώτες που τη διερευνά την πιθανή συσχέτιση των ροφημάτων με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά και της κολπικής μαρμαρυγής, μιας κατάστασης κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και πέντε φορές.

“Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να συμπεράνουν οριστικά ότι ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ningjian Wang, ερευνητής στο νοσοκομείο “Shanghai Ninth People Hospital” στη Σαγκάη και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong.

“Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώνουν ή ακόμη και να αποφεύγουν τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, όπως και τα ζαχαρούχα ποτά όποτε είναι δυνατόν. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση αναψυκτικών ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι μια υγιεινή επιλογή, αφού μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία”, τόνισε.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από ερωτηματολόγια διατροφής και γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 200.000 ενήλικες χωρίς κολπική μαρμαρυγή μέσω της βρετανικής βιοϊατρικής τράπεζας δεδομένων Biobank, μεταξύ 2006 και 2010. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σχεδόν 10 ετών, καταγράφηκαν 9.362 περιπτώσεις συμμετεχόντων με κολπική μαρμαρυγή.

Σημειώνεται πως, ενώ ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας, στην κολπική μαρμαρυγή ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό άρρυθμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το φτερούγισμα στο στήθος, οι ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες της καρδιάς, η συχνή ατονία, η μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση, η αυξημένη κόπωση, η ζαλάδα, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799