Αρχική » BEST OF NETWORK » Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: Πολύτιμος στις δημόσιες συναλλαγές – Πότε ενεργοποιείται

Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: Πολύτιμος στις δημόσιες συναλλαγές – Πότε ενεργοποιείται

Κοινoποίηση:

Οι πολίτες θα χρειάζεται να θυμούνται μονάχα έναν αριθμό κατά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο και αυτός θα είναι ο προσωπικός αριθμός του πολίτη, μέσω με του οποίου αναμένεται να υπάρξουν πολλές διευκολύνσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άλλωστε έκρινε νόμιμο τον εν λόγω αριθμό.

Ο προσωπικός αριθμός του πολίτη, όταν εφαρμοστεί, θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται -στις δημόσιες συναλλαγές- ο αριθμός του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ, του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας κ.α. Ωστόσο ο προσωπικός αριθμός του πολίτη δεν θα καταργήσει τον ΑΦΜ, καθώς αυτός αποτελεί τον βασικό πυλώνα του «ΠΑ». Aναμένεται να είναι καταγεγραμμένoς στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο 2024 και κυρίαρχο ρόλο παίζει στη δημιουργία του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μοναδικός ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη – Οι αριθμοί και οι χαρακτήρες

Συγκεκριμένα, ο «ΠΑ» θα αποτελείται από 12 στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 τουλάχιστον θα είναι αριθμητικά. Για τον σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ. Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το μηδέν έως το εννέα και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.

Οι πολίτες πριν την έκδοση του «ΠΑ» μπορεί να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να επιλέξουν και τα 2 αλφαβητικά στοιχεία για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο «ΠΑ» θα εκδίδεται μια μόνο φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται εν ζωή. Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288