Αρχική » BEST OF NETWORK » Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου η δημιουργία του Facebook

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου η δημιουργία του Facebook

Κοινoποίηση:

Σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ένας δευτεροετής φοιτητής του Χάρβαρντ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εγκαινιάζει το Facebook, ή για να είμαστε πιο ακριβείς το TheFacebook.com, έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που είχε δημιουργήσει για να συνδέσει τους φοιτητές του Χάρβαρντ μεταξύ τους.

Μέχρι την επόμενη μέρα, πάνω από χίλια άτομα είχαν εγγραφεί, και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα, 20 χρόνια μετά τα «εγκαίνια» του Facebook (όμιλος Meta), οι αριθμοί της πλατφόρμας ξεπερνούν κάθε ρεκόρ. Μετράει 2,19 δισεκατομμύρια χρήστες, αριθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από την εποχή του «poke» στη σημερινή των live μεταδόσεων. Πώς έφτασε το Facebook να είναι το Νο1 και η απαρχή των εξελίξεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημιουργία του Facebook από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Η προέλευση του Facebook έχει εξεταστεί διεξοδικά (μεταξύ άλλων και στην ταινία του 2010 The Social Network). Το προηγούμενο έτος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε γίνει διάσημος στην πανεπιστημιούπολη δημιουργώντας το FaceMash, έναν ιστότοπο όπου οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν ποια από τις δύο τυχαία επιλεγμένες γυναίκες του Χάρβαρντ ήταν πιο ελκυστική, και γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση τόσο με τη διοίκηση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους σπουδών του, ο Ζούκερμπεργκ δημιούργησε αυτό που θα γινόταν το Facebook.

Όταν ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου, ο ίδιος και οι συγκάτοικοί του ήταν κολλημένοι στις οθόνες τους και παρακολουθούσαν την εγγραφή περίπου 1.200-1.500 συμφοιτητών τους στον ιστότοπό τους μέσα στις πρώτες 24 ώρες της ύπαρξής του.

Μέχρι το τέλος του έτους, ο ιστότοπος είχε 1 εκατομμύριο χρήστες, ο επενδυτής Peter Thiel είχε επενδύσει 500.000 δολάρια και ο Ζούκερμπεργκ είχε εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να διευθύνει το Facebook από τα νέα του κεντρικά γραφεία στην Καλιφόρνια.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που έτρεξα στην αίθουσα της Πληροφορικής για να γραφτώ στο Facebook», διηγείται η Τζάσμιν Ενμπεργκ, αναλύτρια της Insider Intelligence. «Είχα την εντύπωση ότι ανήκα σε ένα κλαμπ πριβέ, όπου δεν βρίσκονταν ούτε οι γονείς μου, ούτε οι καθηγητές μου, και, ταυτόχρονα, ότι ανήκα σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν, μαζί με φοιτητές από ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η πρώτη γνωριμία με το Facebook

Όταν το Facebook έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά δε διέφερε από τα υπόλοιπα κοινά chatrooms. Δεν υπήρχαν πολλά να δεις «σκρολάροντας» στην αρχική, παρά μόνο πολλά τετραγωνάκια στη σειρά που πατώντας πάνω τους θα σε «έστελναν» είτε στο προφίλ σου, είτε σε κάποια ομαδική συνομιλία.

Ένα από αυτά ήταν και το «poke» ή αλλίως το «σκούντημα». Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το σημερίνο reaction σε μια μορφή αλλά όσοι θυμούνται το «poke» το συναίσθημα που λάμβανες όταν κάποιος σε «σκουντούσε» ήταν άνευ περιγραφής. Με αυτό το κουμπί του «poke» μπορούσαμε με αυτό να δείξουμε το ενδιαφέρον μας σε κάποιον φίλο ή φίλη ή να το κάνουμε για πλάκα. Και φυσικά η ειδοποίηση αυτή συνεχιζόταν για ώρες. 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288