Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Σχολεία: «Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με έξαρση κορονοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Σχολεία: «Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με έξαρση κορονοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Κοινoποίηση:

«Καμπανάκι» για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων μετά τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα κρούουν οι ειδικοί και εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022».

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, Δευτέρα (08.01.24) ύστερα από το διάλειμμα των χριστουγεννιάτικων εορτών, τη στιγμή που κορονοϊός, γρίπη και άλλες ιώσεις «σαρώνουν», με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο, ενώ η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως μέχρι πέντε ημέρες είναι δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται όλα τα προτεινόμενα μέτρα, που έχουν ως εξής:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).

-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.

-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρεται και στη χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών ως προς τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό.

«Η νέα υποπαραλλαγή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα»

Μιλώντας στο MEGA την Κυριακή (07.01.23), ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη έξαρση που έχουμε δει από το καλοκαίρι του 2022: «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».

Σχετικά με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, είπε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι αυτό που οδηγούν την πανδημία.

«Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις.

«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ”αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288