Υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας, που συνήθως κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και μικρή ή καθόλου ποσότητα γάλακτος.
2. Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει κακάο, ζάχαρη και γάλα, προσδίδοντας πιο γλυκιά γεύση σε
σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα.
3. Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, αλλά δεν περιέχει στερεά κακάο, κάτι που της δίνει την χαρακτηριστική λευκή της εμφάνιση και πολύ γλυκιά γεύση.
Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, με τα αντιοξειδωτικά να βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και να συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις.
Επίσης τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ακόμη, έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς ακόμα και η μαύρη σοκολάτα περιέχει θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.
Μαύρη σοκολάτα (70-85% κακάο)
– Θερμίδες: περίπου 500-600 kcal
– Λιπαρά: περίπου 30-40 γραμμάρια
Σοκολάτα γάλακτος:
– Θερμίδες: περίπου 530-570 kcal
– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια
Λευκή σοκολάτα:
– Θερμίδες: περίπου 540-580 kcal
– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τέλος, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο ως πρώτο συστατικό. Εάν η ζάχαρη αναγράφεται πρώτα στη συσκευασία ως συστατικό, αυτό σημαίνει ότι το κακάο αποτελεί λιγότερο από το 50% της
σοκολάτας.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799