Αρχική » BLOG 7 » Στοιχεία σοκ για το δημογραφικό: Δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050

Στοιχεία σοκ για το δημογραφικό: Δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050

Κοινoποίηση:

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για το δημογραφικό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, ενώ στους κάτω των 65 ετών, η μείωση θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

Την ίδια ώρα, οι γεννήσεις για το 2023 κυμάνθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ, καθώς ήταν λιγότερες από 73.000 και συγκεκριμένα 72.244, στοιχεία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.
Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί ενάμισι παιδί.

Τα ζοφερά στοιχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 3ης Συνόδου Κορυφής του Economist «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη», που διεξάγεται στο Καβούρι, με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη να προαναγγέλλει εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό τον Μάιο.

Ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός μέτρων

Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σταθερό έλλειμμα γεννήσεων έναντι θανάτων και ο πληθυσμός της θα έχει μειωθεί από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050.
Περιγράφοντας τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν τις τάσεις στον ελληνικό πληθυσμό, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην «υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της επικράτειας» αλλά και στη «μείωση των γάμων, όπως και αύξηση των διαζυγίων και των συμφώνων συμβίωσης, με αποτέλεσμα την αλλαγή της σύνθεσης και της δομής των νοικοκυριών και των οικογενειών μέσω της ανάδυσης νέων οικογενειακών μοντέλων».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζαμάνης μίλησε για την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός μέτρων τα οποία «θα περιορίσουν τις αμέσως επόμενες δεκαετίες την αύξηση των θανάτων, θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών από τις νεότερες γενεές, θα επιβραδύνουν σημαντικά τη μετανάστευση νέων παραγωγικών και αναπαραγωγικών ηλικιών επιτρέποντας την επιστροφή τμήματος αυτών που έχουν φύγει, θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση και μόνιμη εγκατάσταση νέων αλλοδαπών στη χώρα μας και θα αναστρέψουν την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στο χώρο».

Μείωση των ανθρώπων σε ηλικία εργασίας

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μείωση των ανθρώπων σε ηλικία εργασίας, παρατήρησε ο Wolfgang Fengler, Διευθύνων Σύμβουλος της World Data Lab. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα έχει απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου εργαζομένων έως το 2040.

Η Ελλάδα έχει πολλά πράγματα να κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, σχολίασε, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις και έχει μάλιστα ανακηρυχθεί σε «χώρα της χρονιάς» από τον Economist.

Όμως πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα, συμπλήρωσε, προτείνοντας λύσεις όπως η μεγαλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών με δεξιότητες αλλά και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι παγκοσμίως έως το 2050 αναμένεται μια θεαματική αύξηση όσων βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 ετών.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288