Αρχική » BEST OF NETWORK » Τα 60 προϊόντα που μπαίνουν στο “στόχαστρο” για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Εφιαλτική άνοδος +68% στο ελαιόλαδο

Τα 60 προϊόντα που μπαίνουν στο “στόχαστρο” για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Εφιαλτική άνοδος +68% στο ελαιόλαδο

Κοινoποίηση:

Συνέπεσε χρονικά, το υπουργείο Ανάπτυξης να δρομολογεί την νέα υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την ημέρα ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο.

Μπορεί οι καταναλωτές να έχουν πλήρη εικόνα για την τιμή του ελαιολάδου στο ράφι, όμως αυτό το 67,4% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε έναν χρόνο τρομάζει. Ειδικά όταν ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις περιέχει πολλές ακόμη βασικές κατηγορίες: Τα λαχανικά που ακρίβυναν κατά 14,4% και τα φρούτα στο +14,2%. Είναι αυξήσεις πάνω στις προηγούμενες οπότε συνολικά μιλάμε πλέον για ένα +30% στα τρόφιμα σε βάθος διετίας.

Για το ελαιόλαδο και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του, ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης καθώς η πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής είναι ο βασικός παράγοντας που κινεί το ράλι των τιμών. Το υπουργείο Ανάπτυξης, ρίχνει στο τραπέζι ακόμη ένα “χαρτί” στην προσπάθεια τουλάχιστον να ανακόψει τις νέες ανατιμήσεις σε άλλα βασικά προϊόντα που “φουσκώνουν” τον συνολικό λογαριασμό του supermarket. Από χθες, έχει συνταχθεί ένας κατάλογος προϊόντων.

Για όποια προϊόντα εμπεριέχονται σε αυτόν, θα απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε προσφορά αν έχει προηγηθεί ανατίμηση. Σε τι αποσκοπεί αυτό; Στο να πάρουν πίσω οι προμηθευτές και οι βιομηχανίες τις νέες ανατιμήσεις. Δηλαδή, αν ένας προμηθευτής έχει προαναγγείλει νέες αυξήσεις στα ζυμαρικά, να σκεφτεί να τις ανακαλέσει καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τον εξής κίνδυνο: επί τρεις μήνες να μην μπορεί να κάνει προσφορά και ο ανταγωνιστής του να του πάρει μερίδιο αγοράς. Δεδομένου ότι η διάρκεια της απαγόρευσης των προσφορών είναι τρίμηνη, είναι μεγάλο το ρίσκο για έναν προμηθευτή. Ειδικά από τη στιγμή που ο καταναλωτής -ακριβώς λόγω της ακρίβειας, έχει… εθιστεί στις προσφορές.

Σε ποια προϊόντα θα γίνει αυτή η “μάχη στο ράφι”; Το υπουργείο Ανάπτυξης συνέταξε τον ακόλουθο κατάλογο:

Τα 60 προϊόντα που μπαίνουν στο "στόχαστρο" για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Εφιαλτική άνοδος +68% στο ελαιόλαδο
προιοντα

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνει βέβαια ανοικτό και το ακόλουθο “παράθυρο”: αν το προϊόν έχει κοντινή ημερομηνία λήξης, τότε η προσφορά θα επιτρέπεται ακόμη και να έχει προηγηθεί ανατίμηση.

Ουσιαστικά δηλαδή, θα παρακάμπτεται η διαδικασία με στόχο να μην οδηγήσει η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε ένα κύμα “σπατάλης” τροφίμων. Διότι σπατάλη είναι το να λήγει το προϊόν στο ράφι επειδή δεν μπορεί να βγει σε προσφορά.

Ποια προϊόντα μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία;

προιοντα

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288