Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

Κοινoποίηση:

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση των ελλιπώς συντηρημένων αυτοκινήτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα των οχημάτων με πετρελαιοκινητήρες. Και το περιβάλλον και η κλιματική κρίση δεν μπορούν να περιμένουν…

Τα οχήματα με κινητήρες πετρελαίου χρειάζονται κάποιες επιπλέον ενέργειες συντήρησης, οι οποίες φροντίζουν για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και ιδιαίτερα των μικροσωματιδίων.

Αυτά  τα συγκρατεί το φίλτρο κατακράτησης DPF, που υπάρχει υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel προδιαγραφών Euro 5 και μετά.

Η σωστή συντήρηση του οχήματος κυρίως σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία από εξειδικευμένους μηχανικούς βοηθάει στη σωστή λειτουργία του φίλτρου αλλά και στην αύξηση του ορίου ηλικίας του κάτι που σημαίνει ουσιαστικά λιγότερα έξοδα για τον κάτοχο.

Αρκετοί όμως είναι οι κάτοχοι που δεν συντηρούν το όχημά τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ κάποιοι αποφασίζουν ακόμα και να αφαιρέσουν το φίλτρο για να αποφύγουν το έξοδο της πιθανής αντικατάστασης. Και σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτο είναι παράνομο…

Τα αυτοκίνητα λοιπόν αυτα, θα έπρεπε να κόβονται άμεσα και υποχρεωτικά από τα ΚΤΕΟ… Ο έλεγχος του DPF προβλέπεται και ισχύει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2023, σε πολλές άλλες χώρες της E.E. οι οποίες έχουν εφοδιάσει τα δικά τους ΚΤΕΟ με ειδικά μηχανήματα…

Σήμερα στην Ελλάδα ο έλεγχος γίνεται από τα ΚΤΕΟ μόνο με τα μάτια, ενώ δεν υπάρχει το  αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό των Ελληνικών ΚΤΕΟ με κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης.

Όμως το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στον υποχρεωτικό έλεγχο του DPF σε χιλιάδες diesel που κυκλοφορούν.

Σημειώστε πως πέρα από το περιβάλλον, οι συγκεκριμένες εκπομπές ρύπων (τους οποίους συγκρατεί το DPF) προκαλούν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του newsauto, ήδη εξετάζονται δραστικές και άμεσες ενέργειες από την Κυβέρνηση, οι οποίες θα βάλουν τέλος στην παράνομη κυκλοφορία (και την ανεξέλεγκτη εκπομπή ρύπων, χιλιάδων τέτοιων που κυκλοφορούν σήμερα αναμεσα μας…

newsauto.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288