Αρχική » ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » Θ. Λιβάνιος: «Στόχος είναι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ να έχουμε λειτουργικό κείμενο του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης»

Θ. Λιβάνιος: «Στόχος είναι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ να έχουμε λειτουργικό κείμενο του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης»

Κοινoποίηση:

Ο νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης ήταν από τα κεντρικά θέματα που συζητιούνται μέχρι και αυτή την ώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος που μίλησε στο ΔΣ, στάθηκε στον υπό δημιουργία νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης στον οποίο ο ρόλος της ΚΕΔΕ θα είναι κομβικός, καθότι έχει την πλήρη γνώση των θεμάτων.

Στόχος όπως είπε ο κ. Λιβάνιος είναι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον προσεχή Νοέμβριο στην Ρόδο, να υπάρχει ένα πρώτο λειτουργικό κείμενο. Στην ομάδα εργασίας που θα συσταθεί στο ΥΠΕΣ για αυτόν τον σκοπό, θα είναι τόσο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ, όπως είπε ο Υπουργός.

Τα βασικά θέματα του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης

Ο κ. Λιβάνιος έθεσε και τα κεφάλαια του νέου Κώδικα που θα συζητηθούν:

  • Ο τρόπος εκλογής των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Πως εννοείται η ενδοδημοτική Αποκέντρωση, πως πρέπει να είναι τα τοπικά συμβούλια και τις κοινότητες, πόσοι θέλουμε να είναι οι υποψήφιοι.
  • Το σύστημα διακυβέρνησης. Δηλαδή πως ορίζονται οι αρμοδιότητες, τι πρέπει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο, τις αρμοδιότητες της δημοτικής επιτροπής, ποιος υπογράφει και άλλα.
  • Καταστατική θέση των Αιρετών. Από τις αμοιβές των Αιρετών, μέχρι τις άδειες των αιρετών και αναμένονται οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
  • Αρμοδιότητες. Διαχωρισμός πλήρης των αρμοδιοτήτων, τι κάνουν οι δήμοι, τι κάνουν οι Περιφέρειες, οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τέθηκε το παράδειγμα των αρμοδιοτήτων στους δρόμους μιας περιοχής.
  • Η Εποπτεία. Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται περισσότερους από ένα ή δυο ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288