Αρχική » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Την Τρίτη στις 12 στο Μαξίμου- Οι αγρότες όρισαν τη 15μελή επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό

Την Τρίτη στις 12 στο Μαξίμου- Οι αγρότες όρισαν τη 15μελή επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό

Κοινoποίηση:

Ορίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη των αγροτών στη Σίνδο, που διήρκεσε 4 ώρες, αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής τους που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιτροπή θα αποτελείται από συνολικά 15 μέλη. Ειδικότερα, 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Την Τρίτη στις 12 η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες στο Μαξίμου
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι. Αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

Πάντως, ο ορισμός του ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό θεωρείται ότι ανοίγει παράθυρο εκτόνωσης των κινητοποιήσεων.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μιλήσει με ειλικρίνεια και καλή διάθεση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι επαφές κυβερνητικών στελεχών με όσους βρίσκονται στα μπλόκα και εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

 

Οι αγρότες έχουν στείλει στον πρωθυπουργό την επιστολή τους με τα αιτήματά τους, μέσω της οποίας ζητούν:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην επιστολή υπάρχει ειδικό παράρτημα αιτημάτων και για τη Θεσσαλία.

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση
Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί εξετάζονται τρόποι να εκταμιευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα χρήματα αυτά. «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο One περιγράφοντας το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που θα γίνει.

Στο τραπέζι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, είναι να δοθεί προκαταβολικά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα ισχύσει και το 2024, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται πρόσθετη παρέμβαση για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον «Daniel». Λόγω των ειδικών συνθηκών στην περιοχή και της αδυναμίας καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών, αναζητείται κάθε δυνατή στήριξη, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο επιπλέον μέτρο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για την ΚΑΠ, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι υπάρχει συναντίληψη σε πολλά από τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες και τα οποία ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, όπως έγινε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288