Αρχική » 7 EDITION » Το ξακουστό Μαστροχώρι των τριάντα κατοίκων όπου η πέτρα γίνεται τέχνη

Το ξακουστό Μαστροχώρι των τριάντα κατοίκων όπου η πέτρα γίνεται τέχνη

Κοινoποίηση:

Η Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων είναι το πιο ξακουστό Μαστροχώρι δίπλα στον Γράμμο, καθώς, πέρα από τη φυσική του ομορφιά, είναι γνωστό και για τους “πελεκάνους”, τους τεχνίτες που σμίλευαν παλιά την πέτρα, φτιάχνοντας γεφύρια στον κόσμο, ακόμη και εκτός των ελληνικών συνόρων, σε Αμερική, Σουδάν και Περσία.

Η Πυρσόγιαννη είναι ένα πέτρινο χωριό που διατηρεί ακόμη και σήμερα αυτά τα χαρακτηριστικά. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κόνιτσας.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ. σε προσήλια πλαγιά του Γράμμου, ζωσμένη από πυκνά δάση μεγάλης βιοποικιλότητας, όπου κυριαρχεί η βελανιδιά. Στο πάνω μέρος, τα  τελευταία σπίτια ανταμώνουν τα δάση του πεύκου και του έλατου ενώ, σε μεγαλύτερα ύψη της κοινοτικής της έκτασης, υπάρχουν πυκνά δάση οξιάς.

Ο κ. Μιχάλης Βατσκαλήςπρόεδρος τοπικής κοινότητας Πυρσόγιαννης, είπε ότι στο χωριό, με τους τριάντα μόνιμους κατοίκους, τη μαγευτική φύση και την απόλυτη ηρεμία που διαταράσσει μόνο η χρήση των κινητών, ξεκινάει και πάλι τη λειτουργία του ο ξενώνας, γεγονός που έχει ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο χωριό, το οποίο είναι ήδη γεμάτο για τις ημέρες του Πάσχα.

Η Πυρσόγιαννη είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Κόνιτσας. Από το 1999 έως το 2010 υπήρξε έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων και η πρόσβαση σε αυτό είναι πλέον εύκολη, ακολουθώντας μία διαδρομή μέσα στο πράσινο.

Στα νότια του χωριού  τα τελευταία  κηπάρια και  αμπέλια, δασωμένα σήμερα, συναντούν τον ποταμό Σαραντάπορο, παραπόταμο του Αώου. Οφείλει το όνομά του στα, πολύ πιο πάνω, από σαράντα ρέματα και πηγές, που δέχεται στο πέρασμά του, καθώς χωρίζει τον Γράμμο από τον Σμόλικα.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288