Οι διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν και επίσημα σελίδα το βράδυ της Πέμπτης (19.00) στο “Γκριμάλντι Φόρουμ” του Μονακό καθώς το Πριγκιπάτο φιλοξενεί την πρώτη ιστορική κλήρωση του νεοσύστατου League Stage του UEFA Champions League.
Η μορφή των ομίλων της πρώτης φάσης με την οποία μεγαλώσαμε εδώ και τρεις δεκαετίες παύει να υφίσταται και τη σκυτάλη παραλαμβάνει ένα πρωτάθλημα με ενιαία βαθμολογία και τη συμμετοχή 36 ομάδων.
Και επειδή δεδομένα… κάθε αρχή μοιάζει πάντα λίγο περίπλοκη μέχρι να τη συνηθίσουμε τα parapolitika.gr συγκέντρωσαν 10 ερωτήσεις για το νέο format και σας παραθέτουν ισάριθμες απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη νέα σελίδα των Κυπέλλων Ευρώπης.
Στην πρώτη φάση του νέου πρωταθλήματος του Champions League θα συμμετάσχουν 36 ομάδες από 16 διαφορετικές χώρες, με Ιταλία και Γερμανία να έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση (από 5 συλλόγους) και Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία να ακολουθούν με 4.
ΙΤΑΛΙΑ (5): Ίντερ, Αταλάντα, Γιουβέντους, Μίλαν, Μπολόνια
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (5): Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λειψία, Λεβερκούζεν, Στουτγκάρδη
ΙΣΠΑΝΙΑ (4): Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τζιρόνα
ΑΓΓΛΙΑ (4): Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Άστον Βίλα
ΓΑΛΛΙΑ (4): Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ, Λιλ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (2): Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (2): Φέγενορντ, Αϊντχόφεν
ΑΥΣΤΡΙΑ (2): Στουρμ Γκρατς, Σάλτσμπουργκ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (1): Σαχτάρ Ντόνετσκ
ΒΕΛΓΙΟ (1): Μπριζ
ΣΚΩΤΙΑ (1): Σέλτικ
ΚΡΟΑΤΙΑ (1): Ντινάμο Ζάγκρεμπ
ΤΣΕΧΙΑ (1): Σπάρτα Πράγας
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (1): Σλόβαν Μπρατισλάβα
ΣΕΡΒΙΑ (1): Ερυθρός Αστέρας
ΕΛΒΕΤΙΑ (1): Γιουνγκ Μπόις
Καθεμία από τις 36 ομάδες θα δώσει 8 παιχνίδια, 4 εντός έδρας και 4 εκτός. Οι 36 σύλλογοι τοποθετούνται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων έκαστος και θα κληρωθούν με δύο ομάδες από κάθε γκρουπ (και εκείνου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι βάσει του ranking τους στη βαθμολογία της UEFA).
To σύστημα βαθμολόγησης είναι αυτό που υπάρχει σε όλες τις διοργανώσεις: 3 βαθμοί για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία, κανένας για την ήττα.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1 έως 8 προκρίνονται απ’ ευθείας στους “16”, με αυτές που θα βρεθούν στην 1η και τη 2η θέση της βαθμολογίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες στους επόμενους γύρους πριν τον τελικό.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 έως 16 θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 17 έως 24 σε διπλούς αγώνες playoffs και οι νικήτριες των οκτώ ζευγαριών θα είναι εκείνες που θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα της διοργάνωσης.
Η απάντηση είναι όχι! Κι αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του νέου format. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε συνηθίσει τις ομάδες που τερμάτιζαν στην τρίτη θέση των ομίλων να “μετακινούνται” είτε από το Champions στο Europa League, είτε από το Europa στο Conference League.
Η μεταφορά ομάδας από διοργάνωση σε διοργάνωση παύει να υφίσταται μεσούσης της περιόδου. Οι 12 ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση της βαθμολογίας, απλά δεν συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης.
Η UEFA πραγματοποίησε δεκάδες χιλιάδες προσομοιώσεις του νέου format για να αξιολογήσει τη δυναμική του και τελικά να προχωρήσει στην υλοποίησή του.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των προσομοιώσεων (στις οποίες τέθηκαν επί τάπητος χιλιάδες διαφορετικά σενάρια) ο μέσος όρος των μίνιμουμ βαθμών που θα χρειαστεί μια ομάδα για να βρεθεί πάνω από την 25η θέση της βαθμολογίας είναι 7,6-7,8 βαθμοί. Κάτι που σημαίνει ότι για να έχει ελπίδες πρόκρισης μια ομάδα θα πρέπει στα 8 της παιχνίδια να πετύχει μίνιμουμ δύο νίκες και δύο ισοπαλίες.
Ξεχάστε τα μπαλάκια και τα… παραδοσιακά μπολ (όπως τα γνωρίζαμε τουλάχιστον), καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της κλήρωσης θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω υβριδικού συστήματος.
Κάθε ομάδα, αρχής γενομένης από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, θα ανακοινώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο βγαίνοντας από το… μπολ, αλλά στη συνέχεια θα παίρνει τη θέση της στο βαθμολογικό πίνακα και αμέσως θα μαθαίνει μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης τις 8 ομάδες που θα αντιμετωπίσει. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα ορίζει ποια 4 παιχνίδια θα δώσει εντός και ποια 4 εκτός έδρας.
Γίνεται αντιληπτό ότι όσο κυλά η διαδικασία της κλήρωσης τόσο θα μικραίνει η διαδικασία για κάθε ομάδα. Για παράδειγμα φτάνοντας στην επιλογή ομάδων γι’ αυτές που βρίσκονται στο τέταρτο γκρουπ, θα γνωρίζουν ήδη τις 6 από τις 8 αντιπάλους τους (οι οποίες θα έχουν προκύψει νωρίτερα) και απλά θα μάθουν τις αντιπάλους τους από το δικό τους γκρουπ δυναμικότητας.
Μην τρομάζετε με τις… 36 ομάδες. Από τη στιγμή που θα βγει το μπαλάκι της πρώτης ομάδας, η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από 35 λεπτά.
Απολύτως κανέναν! Ούτως ή άλλως κάθε ομάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας.
Το στοιχείο που έχει αξία στην κλήρωση είναι οι αντίπαλοι που θα “τραβήξει” κάθε ομάδα από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, αλλά και το ποιες θα αντιμετωπίσει εντός και εκτός έδρας. Άλλο βαθμό δυσκολίας, για παράδειγμα, έχει ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Άστον Βίλα στο “Βίλα Παρκ” και άλλο μια αναμέτρηση με τη Σλόβαν εντός έδρας (αναφερόμαστε σε ομάδες που βρίσκονται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας).
1ο ΓΚΡΟΥΠ: Ρεάλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Ίντερ, Ντόρτμουντ, Λειψία, Μπαρτσελόνα
2ο ΓΚΡΟΥΠ: Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αταλάντα, Γιουβέντους, Μπενφίκα, Άρσεναλ, Μπριζ, Σαχτάρ, Μίλαν
3ο ΓΚΡΟΥΠ: Φέγενορντ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Αϊντχόφεν, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Σάλτσμπουργκ, Λιλ, Ερυθρός Αστέρας, Γιουνγκ Μπόις, Σέλτικ
4ο ΓΚΡΟΥΠ: Σλόβαν Μπρατισλάβα, Μονακό, Σπάρτα Πράγας, Άστον Βίλα, Μπολόνια, Τζιρόνα, Στουτγκάρδη, Στουρμ Γκρατς, Μπρεστ.
Ναι, θα υπάρξουν. Στην πρώτη φάση δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα (κάτι που ίσχυε και στο παρελθόν) ενώ δεν μπορεί μια ομάδα να τεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες από δύο ομάδες που θα προέρχονται από την ίδια χώρα.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να αντιμετωπίσει τρεις γερμανικές, ή τρεις αγγλικές, ή τρεις ισπανικές ομάδες.
Σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, οι αγώνες της πρώτης φάσης του UEFA Champions League δεν θα ολοκληρωθούν αρχές Δεκεμβρίου, αλλά τέλη Ιανουαρίου.
Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί αυξήθηκαν κατά δύο τα παιχνίδια που δίνει κάθε ομάδα και αφετέρου επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει επιλέξει να δημιουργήσει για πρώτη φορά από μία “εβδομάδα αποκλειστικότητας” σε Champions, Europa και Conference League. Οι τρεις διοργανώσεις δεν θα ξεκινήσουν φέτος την ίδια εβδομάδα, αλλά σε τρεις διαφορετικές.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων του League Stage του UEFA Champions League είναι οι εξής:
1η αγωνιστική: 16-18 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 1-2 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 22-23 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 5-6 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 26-27 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 10-11 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 21-22 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 29 Ιανουαρίου 2025 *(ττα παιχνιδια της τελευταίας αγωνιστικής διεξάγονται όλα ίδια μέρα και ώρα)
Αξίζει να τονιστεί ότι το ακριβές πρόγραμμα της κάθε ομάδας θα ανακοινωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι κληρώσεις σε UEFA Europa League και Conference League, που διεξάγονται το μεσημέρι της Παρασκευής 30/8.
Οι ομάδες δηλαδή θα μάθουν την Πέμπτη τους αντιπάλους τους, αλλά θα περιμένουν το Σάββατο για να ενημερωθούν για τη σειρά με τις οποίες θα τις αντιμετωπίσουν.
parapolitika.gr
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799