Η πτώση που εμφανίζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχει περάσει και στην αντλία, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να διαμορφώνεται στα 1,845 ευρώ το λίτρο από 1,99 ευρώ τον Αύγουστο του 2023, μειωμένη κατά 7,3% σε ετήσια βάση. Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές και στις νησιωτικές περιοχές, με μόλις δύο νομούς, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, να πωλούν τη βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ήταν σε όλα τα νησιά σταθερά πάνω από αυτό το όριο.
Αισιοδοξία
«Οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί, ακολουθώντας την τάση που καταγράφει το πετρέλαιο στα διεθνή χρηματιστήρια. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουν να πέφτουν, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Είμαστε αισιόδοξοι όμως ότι οι τιμές στα πρατήρια θα βαίνουν μειούμενες», αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος των βενζινοπωλών.
Την Τετάρτη η διεθνής τιμή του Brent υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, στα 76,1 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στις ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις αδύναμες προοπτικές για το 2025. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, εγείροντας φόβους ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο χάνει την οικονομική δυναμική του. Επιπλέον, πιέσεις στις τιμές του αργού ασκούν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα «μαύρου χρυσού», καθώς μπορεί να επιφέρουν μείωση της ζήτησης. Μάλιστα, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι τα αποθέματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής.
Χθες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κινούνται στα 77,9 δολάρια το βαρέλι, όταν πέρυσι τον Αύγουστο ήταν στα 83,76 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει στα 74 δολάρια το βαρέλι από 79,5 δολάρια τον Αύγουστο του 2023.
Η υποχώρηση των διεθνών τιμών αποτυπώνεται πλέον και στα πρατήρια. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει μειωθεί στα 1,802 ευρώ το λίτρο από 1,953 ευρώ πέρυσι (-7,73%), ενώ στην περιοχή των 1,9 ευρώ το λίτρο κινούνται οι τιμές στα νησιά. Στη Χίο η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,841 ευρώ το λίτρο από 1,971 ευρώ τον Αύγουστο του 2023, στην Εύβοια και στα Χανιά στα 1,881 ευρώ το λίτρο από 2,032 και 2,011 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι και στη Ζάκυνθο στα 1,899 ευρώ το λίτρο. Λίγο πάνω από τα 1,9 ευρώ πωλείται η αμόλυβδη στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα, στο Λασίθι, στην Κεφαλλονιά και στη Λέσβο, ενώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο. Αναλυτικά, στις Κυκλάδες η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 2,101 ευρώ το λίτρο από 2,229 ευρώ τον περυσινό Αύγουστο, μειωμένη κατά 5,74%, και στα Δωδεκάνησα διατίθεται στα 2,014 ευρώ από 2,149 ευρώ έναν χρόνο πριν (-6,28%).
Στο μεταξύ, ένα νέο εργαλείο για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι τιμές που σήμερα ανακοινώνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών θα περάσουν μέχρι το τέλος του έτους στην πλατφόρμα e-katanalotis. Επιπλέον, πέρα από τις τιμές ανά πρατήριο θα ανακοινώνεται και η μέση τιμή ανά νομό, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να δουν αν προμηθεύονται το καύσιμο ακριβά ή φθηνά και να πιέσει τους πρατηριούχους να ρίξουν τις τιμές τους.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799