
Στην αυτοψία που διεξάγεται σήμερα στον χώρο του δυστυχήματος παρόντες είναι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο πραγματογνώμονας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και δύο πραγματογνώμονες που έχει ορίσει το εργοστάσιο, ενώ παρών είναι και εισαγγελέας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το υπόγειο στο οποίο φέρεται να σημειώθηκε η έκρηξη, ήταν αδήλωτο. Ο πολιτικός μηχανικός που το 2018 εξέδωσε την άδεια επέκτασης του μοιραίου κτιρίου στο οποίο σημειώθηκε η φονική έκρηξη, μάλιστα, ισχυρίζεται πως δεν αποτύπωσε το υπόγειο “φάντασμα” γιατί του είπαν πως δεν έχει καμία λειτουργική αξία.
Όταν ο ίδιος ρώτησε αν πρέπει να τακτοποιηθεί ο αλλά του είπαν ότι είναι χώρος που έμεινε αμπάζωτος από την κατασκευή του εργοστασίου και δεν χρειαζόταν.
![[384089] Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ](https://img.bbmd.gr/img/900/max/90/2026/01/29/violanta-4.jpg?t=2clXrilzWfzX49kQffTRSg)
«Μη συμβατότητα» της λειτουργίας του εργοστασίου «Βιολάντα» σχετικά με την τοποθέτηση των δύο υπόγειων δεξαμενών, από τις οποίες διέρρευσε το προπάνιο που προκάλεσε την έκρηξη, διαπίστωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως φαίνεται από σχετικό έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει ημερομηνία από το 2020: «Τη μη συμβατότητα της λειτουργίας της βιοτεχνίας όσον αφορά την τοποθέτηση των δύο υπόγειων δεξαμενών 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας και την τοποθέτηση δύο υπέργειων δεξαμενών 5.000 λίτρων και 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αποστάσεις που προβλέπεται στην Υ.Α Αριθμ. Δ3/14858/93 /ΦΕΚ 477 Β’)».
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται: «Προκειμένου να εξετάσουμε τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας για τεχνική ανασυγκρότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3982/2011 και ο φορέας της δραστηριότητας να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία (για τις αποστάσεις των δεξαμενών από τα όρια ιδιοκτησίας) υπέβαλε στην Υπηρεσία μας με τη σχετ (14) αίτηση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στο σχετ. (15) έγγραφό μας».



Παράλληλα, σε δεύτερο έγγραφο που δημοσιεύει το CNN, με ημερομηνία 19-2-2020, το οποίο αποτελεί την άδεια λειτουργίας, αναφέρεται ότι η χορήγηση της άδειας γίνεται «με προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση (με την επαναποτοθέτηση δεξαμενών υγραερίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) της βιοτεχνίας παρασκευής μπισκότων».
Στην απόφαση αυτή δίνεται προθεσμία δύο ετών για να συμμορφωθεί η επιχείρηση με τους κανόνες ασφαλείας και με την προβλεπόμενη νομοθεσμία.
Αναφέρεται, δε, πως «κατά την διάρκεια της προθεσμίας αυτής επιτρέπεται η λειτουργία της βιοτεχνίας με την επιφύλαξη της τήρησης των κείμενων διατάξεων και με τους εξής όρους:
Μέσα σε δύο χρόνια, η επιχείρηση ήταν υποχρεωμένη να «εφοδιαστεί με με άδεια δόμησης για την τοποθέτηση των δεξαμενών υγραερίου από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία».

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799