Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Ξεκινά η εξαήμερη εργασία – Δεν εξαιρούνται ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Δημόσιο

Ξεκινά η εξαήμερη εργασία – Δεν εξαιρούνται ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Δημόσιο

Κοινoποίηση:

Ξεκινάει η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα από σήμερα 1η Ιουλίου, χωρίς δικαίωμα άρνησης από την πλευρά του εργαζομένου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη στην ΕΡΤ.

Διευκρινίζεται δε πως το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών αλλά και σε επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας.

Δεν εξαιρούνται όμως ρητά από το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π και σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.

Εξάλλου όπως προβλέπεται στο νόμο η εξαήμερη εργασία αποτελεί μία εξαιρετική συνθήκη που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους του Επισιτισμού, του Τουρισμού και τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 βράδυ έως 6 π.μ και εργάζονται 5ήμερο.

Για την εφαρμογή της 6ημερης εργασίας θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις.

Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:

Θα πρέπει να γίνεται προδήλωση της εξαήμερης εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Είναι απαραίτητη η πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την 6η ημέρα

Είναι αναγκαία η δήλωση και η απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας

Απαγορεύεται η απασχόληση με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την 6η ημέρα και η απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο τις 8 ώρες

Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης. Εάν όμως ο εργαζόμενος δουλεύει σε αυτήν την περίπτωση Κυριακή ή επίσημη αργία τότε θα έχει επιπλέον προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο του

Υπενθυμίζουμε ότι η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%. Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας αφορά αποκλειστικά:

— επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (και του δημοσίου) από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους καθώς και

— επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288