Αρχική » ΑΓΓΙΣΤΡΗ » Ταξίδι με άξονα τα Τζουμέρκα

Ταξίδι με άξονα τα Τζουμέρκα

Κοινoποίηση:

Πέρα από τις πρωτεύουσες των νομών και τις ελληνικές μεγαλουπόλεις με την ιδιαίτερη, αστική ιστορία τους, υπάρχουν εκείνοι οι προορισμοί που περνώντας μέσα από το χώμα και την πέτρα που περικλείουν τα Τζουμέρκα ηρεμούν και εξάπτουν, περικλείουν και αναδεικνύουν τις εμπειρίες που προσφέρονται ανάμεσα σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Ιδανικός τόπος για να απολαύσει κανείς μια ύπαιθρο απαράμιλλη σε ομορφιά και ανοικτή σε δραστηριότητες, δίχως ωστόσο σε απαγορευτική απόσταση από τις μεγάλες πόλεις και τις ανέσεις τους, μέρη όπως τα Πράμαντα, το Συρράκο, η Καλαμπάκα και η Πύλη, προσφέρουν την επιλογή μιας διαδρομής μεστής από «δώρα».

Το ταξίδι σας σε αυτά, θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με περιπατητικές διαδρομές και μαγευτικά ορεινά τοπία, δίνοντας νέα διάσταση στις λέξεις γαλήνη και ηρεμία, την ίδια ώρα που η πρόσβασή σας παραμένει ανοικτή.

Ξεκινήστε με τα Πράμαντα, το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής και την έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Στα Πράμαντα, το πιο ζωντανό από τα γύρω χωριά υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ, αλλά αν θέλετε να ανεβείτε ακόμα πιο ψηλά και να έχετε καλύτερη θέα στα Τζουμέρκα, οδηγείστε τον χωματόδρομο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό.

Στην πλατεία του χωριού η πέτρα κυριαρχεί, ακόμα και στη στέγη της περίφημης εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα της, ο μεγάλος πλάτανος προσφέρει σκιά στα τραπεζάκια του καφενείου, ενώ ο ήχος ο από τα τρεχούμενα νερά γύρω από την πλατεία δίνει το tempo.

Πράμαντα/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Πράμαντα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Επόμενη στάση σας το πανέμορφο Συρράκο με τα καλντερίμια, τα αρχοντικά και τα ξωκλήσια του να συνθέτουν έναν τόπο κατάλληλο για ξεκούραση, περιήγηση στη φύση και γενικότερα μια ήπια μα συνάμα πλούσια ταξιδιωτική εμπειρία. Προτού τραβήξετε για το κέντρο του Συρράκου περάστε από το Κτίσμα της Γκούρας, που αν και περατώθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα εξακολουθεί να παραμένει το αρτιότερο και πλέον θαυμαστό αρχιτεκτονικό επίτευγμα του οικισμού. Η είσοδός σας στο Συρράκο ξεκινά με τον πλέον σαγηνευτικό τρόπο, καθώς περνάτε από τα δύο τοξωτά γεφύρια, το λιθόστρωτο Πούντεα Νουάουα, που το περιβάλλουν τα σκιερά πλατάνια και το Πούντεα Νικ, που ξεχωρίζει για την αγριάδα του απόκοσμού τοπίου του.

Περνώντας στη Θεσσαλία, η Καλαμπάκα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή επιλογή ανάμεσα στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας. Το όνομα της πόλης που σημαίνει «ισχυρό φρούριο» –βαθμιαία επικράτησε, ειδικά κατά τον 18ο αιώνα, όταν η πόλη αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τα πραγματικά «φρούρια» όμως στην περίπτωσή της δεν είναι άλλα από από τα εντυπωσιακά βράχια των Μετεώρων με τα απόκοσμα, επιβλητικά μοναστήρια τους. Η Καλαμπάκα αποτελεί σε αυτή την περίπτωση το εφαλτήριο των εξορμήσεών σας όχι μόνο προς τους ιερούς βράχους αλλά και προς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, που φιλοξενεί ομοιώματα 350 ειδών ζώων και το Μουσείο Μανιταριών, ένα από τα πιο ξεχωριστά μουσεία που μπορεί να δει κανείς στη χώρα μας. Μια στάση αξίζει ακόμη και το αφιερωμένο στην προβολή, ανάδειξη και μελέτη της ανά τους αιώνες Ελληνικής Παιδείας φερώνυμο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.

Το τέλος της διαδρομής σας έχει κατάληξη την Πύλη. Η ονοµασία της δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί ένα φυσικό πέρασµα ανάµεσα στα βουνά που την περιτριγυρίζουν και οδηγεί στον ορεινό όγκο. Το ωραιότερο κομμάτι του χωριού βρίσκεται στο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα. Ανηφορίζοντας τον δρόµο για την Ελάτη τις πινακίδες προς την Παλαιοκαρυά θα αντικρίσετε και τους περίφηµους καταρράκτες µε το εκπληκτικής οµορφιάς τοξωτό πέτρινο γεφύρι, ένα από τα ωραιότερα του είδους του. Ένα ακόμη αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το επιβλητικό µονότοξο, πετρόχτιστο γεφύρι ύψους 13 µέτρων, που «ενώνει» τα δύο αντικριστά βουνά και βρίσκεται περίπου 1,5 χλµ. από το χωριό της Πύλης.

Την προσοχή σας αξίζει και ο βυζαντινός ναός Πόρτα-Παναγιά που κτίστηκε το 1283 και πρόκειται για έναν από τους τρεις συνολικά σταυρεπίστεγους ναούς στο θεσσαλικό χώρο και τον μοναδικό πανελλαδικά για την ιδιαίτερη θέση των Εικόνων του Χριστού και της Θεοτόκου οι οποίες είναι τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης, σε αντίστροφη θέση από αυτή της κλασικής ορθόδοξης Χριστιανικής Διάταξης (ο Χριστός βρίσκεται αριστερά και η Παναγία δεξιά), αποτελώντας έτσι τη μοναδική Δεξιοκρατούσα Παναγία στην ελληνική επικράτεια.

Και γενικότερα, όμως, ερχόμενοι στην Πύλη, θα βρεθείτε σε μια ειδυλλιακή ορεινή τοποθεσία, όπου (εκτός από το γεφύρι) δεσπόζει η χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, οι κορφές Γκρόπα και Καράβα της νότιας Πίνδου, ο ποταμός Πορταϊκός και το πλούσιο δάσος της Κατούνας, που είναι γεμάτο με οξιές.

travel.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288