Αρχική » ΑΓΓΙΣΤΡΗ » Ζαχαράκη: Θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας – Μέχρι αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Ζαχαράκη: Θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας – Μέχρι αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Κοινoποίηση:

Στα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Ειδκότερα, η κα Ζαχαράκη γνωστοποίησε ότι το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό θα είναι έτοιμο τον Μάιο οπότε και θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό. «Θα θυμόμαστε το 2024 θα έχει καταρτιστεί, εκπονηθεί και όχι θα σας έλεγα μόνο από ένα κόμμα, γιατί εμείς θα πάμε σε όλα τα κόμματα για να πάρουμε τις απόψεις και των υπολοίπων παρατάξεων. Έχουμε σήμερα διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα στο Υπουργείο μας, με τους γιατρούς, με βουλευτές και μαίες, έτσι ώστε να πάρουμε και την επιστημονική άποψη κυρίως και για τα έξοδα και για τις ανάγκες αλλά και για την ηλικία. Γιατί βλέπετε ότι οι γυναίκες κάνουμε παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και βέβαια και το έθνος γηράσκει. Όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες, το ζήτημα, όπως σας είπα, συμφιλίωσης επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, το κομμάτι της μακροχρόνιας γήρανσης, το κομμάτι του brain gain, όλα αυτά θα είναι πυλώνες του σχεδίου δράσης» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Ζαχαράκη: Θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως μέσα στο 2024 θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας σε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για το αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης είπε: «δείτε ότι ακόμα και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο έχουμε 4 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό μας ως υπουργείο. Τα 3,5 δισεκατομμύρια είναι για επιδόματα και όχι απλά επιδόματα που δημιουργούν μια λογική ραθυμίας ή απλά κάθομαι και παίρνω το επίδομα. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν κάθε μήνα μια ενίσχυση σε μια αγορά ενοικίων, η οποία προφανώς βλέπετε ότι έχει πολλές αυξήσεις. Ή την ίδια στιγμή εμείς έχουμε προϋπολογίσει περισσότερα χρήματα για τα σχολικά γεύματα. Άρα υπάρχει ήδη προϋπολογισμός ο οποίος είναι πιο έντονος, πιο διευρυμένος όμως αυτά τα χρήματα που δώσαμε τη Δευτέρα δεν ήταν στον προϋπολογισμό, Ήταν 90 εκατομμύρια παραπάνω που ήρθε πρωθυπουργός έδωσε μια κατεύθυνση και το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι θα πάρω από πρόσφατο νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα το δώσω σε εσάς. Και το έκανε. 45 εκατομμύρια για το μόνιμο μέτρο αύξησης στο επίδομα γέννας και 45 εκατομμύρια και αναδρομικά για όσους γέννησαν το ’23. Και από 2.000 πας 2. 400 από 2.000 στα 2.700 από 2.000 στα 3.000 με τρία παιδιά, από 2000 3.500 ευρώ για τέσσερα παιδιά και πάνω. Πολύ σημαντική αύξηση τώρα για τα πρώτα έξοδα του παιδιού».

«Όμως θα έρθουν και άλλα μέτρα επειδή με ρωτήσατε με την ευκαιρία της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό. Εμείς θα προτείνουμε στον Πρωθυπουργό και οικονομικά μέτρα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το πλαίσιο ασφάλειας και αισιοδοξίας να είναι πιο ισχυρό» υπογράμμισε η ίδια.

Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Για το θέμα της στέγασης και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είπε ότι αφού λυθεί ένα τεχνικό ζήτημα διαλειτουργικότητας μέσα στις ημέρες «έχουμε έτοιμη την υπουργική απόφαση με την πρόσκληση. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να κάνουμε και την έκπληξη και την προτελευταία εβδομάδα να έχει βγει το πρόγραμμα».

Εξήγησε ότι «αφορά 50 εκατομμύρια και μπορούν να το αξιοποιήσουν μέχρι 12.500 ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, κλειστών Σημαίνει ότι δηλώθηκαν κενές κατοικίες στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια, είναι μέχρι 100 τετραγωνικά και ουσιαστικά μπορεί να κάνεις μια ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος θα σου δώσει τις 4.000 ευρώ αφού έχεις αναρτήσει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για να είναι όλα διαφανή και να έχεις μισθώσει και το σπίτι για τρία χρόνια για να αποφύγουμε και την περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε μήπως μπορούμε να δίνουμε και μια μικρή προκαταβολή γιατί πολλές φορές ξέρετε ότι θα έρθει ιδιώτης και θα πει ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα των πόρων. Σκεφτόμαστε μήπως δώσουμε και το μισό ποσό ως προκαταβολή για να είναι και ένα κίνητρο για να λειτουργήσει καλυτέρα το πρόγραμμα» πρόσθεσε η υπουργός.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288